Suomi julkisti Bonnissa kirjan ilmastonmuutoksesta ja kehitysyhteistyöstä

Ulkoministeriön tuottama ja Eija Palosuon toimittama kirja ilmastonmuutoksesta kehitysyhteistyöstä "Rethinking Development in a Carbon-Constrained World" julkistettiin viime viikolla Bonnissa meneillään olevien ilmastosopimusneuvottelujen yhteydessä.  

Rethinking Development in a Carbon-Constrained World -kirjan julkistus Bonnin ilmastoneuvotteluissa 2009. Kuva: Matti Nummelin Ilmastonmuutosta ja kehitystä pohtiva kirja on osa ulkoministeriön Elements for Discussion -sarjaa. Kuva: Matti Nummelin

Kirja herätti vilkasta keskustelua julkistustilaisuudessa, jossa oli lähes 100 ilmastoneuvotteluihin osallistuvaa kuulijaa.  

"Kirja tarjoaa sillan kehitysyhteistyön ja ilmastonmuutoksen välille", totesi  OECD:n sihteeristössä neuvonantajan toimiva Shardul Agrawala. Hän on yksi kirjan kirjoittajista. "Näyttää siltä, että kehitysyhteistyön tekijät ja ilmastoneuvottelijat näkevät asiat eri tavalla. Kummallakaan taholla ei välttämättä ymmärretä mitä toinen yrittää sanoa ja puhumme toistemme ohi. Uusi kirja edesauttaa vuoropuhelua ja auttaa osaltaan saamaan aikaan paremman ilmastosopimuksen ja parempaa kehitysyhteistyötä." 

Maiden välillä on suuria eroja, kun vertaillaan niiden kehitystä ja kasvihuonekaasupäästöjä henkeä kohti. On sellaisia maita kuten Tunisia, joiden kehitystaso on noussut jyrkästi, mutta kasvihuonekaasupäästöt vain hyvin vähän", kertoi Axel Michaelowa Zürichin yliopistosta. On mielenkiintoista ja toisaalta huolestuttavaa nähdä, minkälaisen kehityspolun Kiina ottaa. Kuinka valtavan maan infrastruktuuria voidaan kehittää niin, että kasvihuonekaasupäästöt ovat minimaalisia? Hongkong ja Singapore antavat tästä rohkaisevan esimerkin. 

Markku Kanninen kansainvälisestä metsäntutkimuslaitoksesta CIFOR:ista kirjoitti kirjan metsäluvun. Metsät ovat valtava hiilivarasto, johon kasvihuonekaasupäästöt voivat sitoutua. Ne tarjoavat myös ekosysteemipalveluja ihmiskunnalle antaen toimeentulomahdollisuuksia, ruokaa ja lääkkeitä. On huomattava, että tällä hetkellä metsien häviäminen tuottaa enemmän kasvihuonekasvukaasupäästöjä kuin maailman liikennesektori yhteensä. "Kirjan tuottaminen oli Suomelta mainio idea", totesi Kanninen julkistamistilaisuudessa. 

Matti Nummelin 

Kirjoittaja työskentelee ulkoministeriössä ympäristöalan neuvonantajana ja osallistuu ilmastoneuvotteluihin Bonnissa. 

Rethinking Development in a Carbon-Constrained World

Kirjan on saatavissa painotuotteena ulkoministeriön kehitysviestinnästä (keotilaus@formin.fi, puh. (09) 1605 637, faksi (09) 1605 6375)  tai ladattavissa verkosta PDF-tiedostona

Kirjan julkistustilaisuus on nähtävissä kokonaisuudessaan ilmastosopimuksen webcast palvelussa http://unfccc2.meta-fusion.com/kongresse/090601_SB30_Bonn/templ/ply_page.php?id_kongresssession=1778&player_mode=isdn_real(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

ilmastonmuutokset