Finland och Hongkong ingick investeringsskyddsavtal

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen undertecknade en överenskommelse om främjande och skydd av investeringar mellan Finland och Hongkong i Helsingfors den 2 juli. För Hongkongs del undertecknades avtalet av Rita Lau, den särskilda administrativa regionen Hongkongs minister för handel och ekonomisk utveckling. Parterna välkomnade avtalet och ser fram emot ett framgångsrikt ekonomiskt samarbete mellan Finland och Hongkong även i fortsättningen.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen undertecknade en överenskommelse om främjande och skydd av investeringar mellan Finland och Hongkong i Helsingfors den 2 juli. Foto: Hanna Ovaskainen Syftet med överenskommelsen är att främja det finländska näringslivets möjligheter i Hongkong genom att garantera en icke-diskriminerande behandling av investeringar i regionen. Icke-diskrimineringen jämställer finländska investeringar med investeringar från regionen och från tredjeländer. Avtalet gör också investeringsmiljön mer stabil och förutsägbar.

Hongkong är enligt minister Väyrynen ett viktigt ekonomiskt område i Asien för finländskt näringsliv. 60 finländska företag har verksamhet i området, och utifrån Hongkong verkar de på hela det kinesiska fastlandet. Avtalet gör det lättare för företagen att ha mer omfattande verksamhet i Kina. Nästa mål är enligt Väyrynen att ingå ett avtal med Hongkong om att avskaffa dubbelbeskattning.

Minister Lau berömde den finländska insatsen inom högteknologi och grön teknologi och hoppades att investeringsskyddsavtalet ska locka investeringar till Hongkong uttryckligen inom dessa sektorer. Enligt minister Lau är avtalet ett tecken på att samarbetet mellan Finland och Hongkong blir allt starkare.

Under sitt besök diskuterade Lau också med representanter för Finpro och finländska företag och besökte Arabiastranden för att bekanta sig med växelverkan mellan företag inom den kreativa industrin och en mångsidig boendemiljö.