Finland och Nederländerna på samma linje om EU-försvar

Helsingfors, (9.9.2003/FNB)
Finland och Nederländerna är inne på samma linje om EU:s försvar så tillvida att EU inte bör utveckla någon särskild försvarskärna. Till den slutsatsen kom ländernas utrikesministrar Erkki Tuomioja och Jaap Hoop de Scheffer då de träffades i Helsingfors på måndagskvällen.

Natolandet Nederländerna vill inte bygga upp några strukturer som konkurrerar med Nato medan Finland är emot att det byggs upp några nya delningslinjer om försvaret inom EU.

I övrigt är Nederländerna mer berett än Finland att utan ändringar godkänna det förslag som EU:s framtidskonvent har lagt fram. Enligt Hoop de Scheffer kan det lätt gå så att hela "Pandoras ask" öppnas och leder till stora problem om man börjar fingra på några delar av förslaget.

Nederländerna och de andra Beneluxländerna Belgien och Luxemburg anser dessutom att kommissionens storlek måste begränsas då EU utvidgas. Beneluxländerna anser att en kommission med 25-30 medlemmar är för stor. Finland har en annan åsikt i denna fråga.

Hoop de Scheffer ser ut att bli en möjligt kandidat till ny generalsekreterare för Nato. Hans namn har lyfts fram av den nuvarande generalsekreteraren George Robertson, som lämnar sin post vid årsskiftet. Robertson sade i Amsterdam på måndagen att Hoop de Scheffer skulle vara en utmärkt generalsekreterare.

Hoop de Scheffer ville själv inte kommentera frågan, berättar utrikesminister Erkki Tuomiojas sekreterare Marianne Huusko-Lamponen. Natos medlemsländer förhandlar som bäst om vem som skall efterträda Robertson. (FNB)


EU
NATO
ulko- ja turvallisuuspolitiikka