Finlands och Estlands utrikesministrar talade för Europaparlamentsvalet

Utrikesminister Alexander Stubb tackade Estlands utrikesminister Urmas Paet för gott samarbete och beskrev Finlands relationer med Estland som utmärkta. Som ett exempel på det täta samarbetet nämnde Stubb ministrarnas gemensamma resa till Syrien och Libanon i maj 2009. Stubb träffade sin estniske kollega i Helsingfors den 5 juni.

Estlands utrikesminister Urmas Paet och utrikesminister Alexander Stubb träffades i Helsingfors den 5 juni. Under besöket diskuterade ministrarna bland annat relationerna mellan Finland och Estland, energifrågor, det kommande valet till Europaparlamentet, Ryssland och europeiska säkerhetsfrågor. Stubb hoppades på ett aktivt valdeltagande och betonade att Europaparlamentarikerna har stora möjligheter att påverka inom Europeiska unionen.

Ministrarna diskuterade också EU:s utrikespolitiska roll. Stubb ansåg att EU måste ta på sig en större roll i utrikespolitiken för att inte riskera att hamna i skymundan i internationella relationer. En god mekanism för att stärka EU:s roll vore enligt Stubb att ratificera Lissabonfördraget och utse en utrikesminister för EU. Båda ministrarna betonade också att de små ländernas representanter har möjligheter att påverka i Europaparlamentet. Utrikesminister Paet kommenterade också sitt möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och konstaterade att samtalen skapat en god grund för fortsatt samarbete.

Tässä palvelussa myös