Finland och Cypern har en lång tradition av goda relationer

Cyperns utrikesminister Erato Kozakou-Marcoullis, som besökte Finland den 30-31 januari, och hennes värd, utrikesminister Ilkka Kanerva beskrev vid en presskonferens Finlands och Cyperns bilaterala relationer som utmärkta. På ministrarnas agenda stod OSSE:s aktuella utmaningar, Kosovofrågan samt EU:s utvidgning och Turkiets situation. Kanerva konstaterade att det är viktigt för små stater att samarbeta.

Cyperns utrikesminister Erato Kozakou-Marcoullis gav en presskonferens med utrikesminister Ilkka Kanerva. Cyperns utrikesminister gratulerade Kanerva, som nyss fyllde 60. Kozakou-Marcoullis berömde den finländska framgången i synnerhet inom informationsteknik och hållbar utveckling och hoppades att länderna ska börja samarbeta också inom teknologi och vetenskap. Kozakou-Marcoullis, som bott fem år i Finland och studerat vid Helsingfors universitet, sade sig vara stolt över att kunna återvända till Finland som sitt lands utrikesminister. Kozakou-Marcoullis konstaterade att Cypern är fullt engagerat i samarbetet med OSSE-ordförandelandet Finland.

Kanerva lyckönskade Cypern till inträdet i euroområdet och betonade vikten av en gemensam marknad. Han sade dessutom att Cypern är välkommet att ansluta sig till Schengenområdet så fort tiden är mogen.

Under sitt besök träffade Kozakou-Marcoullis även migrations- och Europaminister Astrid Thors och ordföranden för riksdagens utrikesutskott Pertti Salolainen.

Finlands roll viktig i den fredsbevarande insatsen på Cypern

Under ministermötet klargjorde Kozakou-Marcoullis för Kanerva den aktuella situationen på Cypern. Frågan är särskilt viktig för Finland eftersom Finland aktivt deltog med rentav 10 000 fredsbevarare i FN-insatsen på Cypern åren 1964-2005. Cyperns utrikesminister passade på att tacka Finland officiellt för den finländska insatsen i operationen och fredsbyggandet på Cypern och riktade sitt tack såväl till Finlands regering som till finländarna som deltog i insatsen. Kozakou-Marcoullis ansåg att den finländska medverkan i den fredsbevarande insatsen på Cypern ligger till grund för ländernas synnerligen varma relationer. Hon betonade vikten av att förena Cypern och dess folk och hoppades på finländskt stöd också i fortsättningen tills Cypernfrågan är löst.

Som ett aktuellt exempel på strävan efter en hållbar lösning nämnde Kozakou-Marcoullis avtalet av den 8 juli, som bygger på resolutioner från FN:s säkerhetsråd och EU:s grundläggande principer. Avtalet syftar till att upprätta förhandlingar mellan konfliktparterna och verkställandet ska sannolikt börja strax efter presidentvalet i februari.

Cypern erkänner inte Kosovos självständighet utifrån ensidig förklaring

Journalisterna var särskilt intresserade av Cyperns ståndpunkt i Kosovofrågan. Kozakou-Marcoullis konstaterade att den är orubblig. Hon sade att Cypern av principiella skäl inte kommer att erkänna en ensidig självständighetsförklaring. Hon konstaterade att Cypern är tvunget att bevaka sina egna livsviktiga intressen, och att landet inte är redo att ändra åsikt.

Kozakou-Marcoullis beskrev Kosovofrågan även som en nationell fråga för Cypern, men sade att Cypern i första hand vill försvara och stärka folkrättens principer. Hon betonade att Cyperns principiellt skarpa ståndpunkt inte har någonting att göra med parterna i Kosovofrågan, och att landet har goda bilaterala relationer till exempel med Albanien.

Webbutsändning av presskonferensen