Finlands och Indiens flaggor vajade i Bangalore - minister Paula Lehtomäki i Indien

En omfattande affärsmannadelegation bestående av över 30 personer från ett stort antal branscher inom Finlands näringsliv följde med utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki på en resa för att främja exporten i Indien under den första veckan i februari. Både Bangalore och New Delhi ingick i resmålen.

I södra Indien ligger Bangalore, som under de senaste åren utvecklats till ett centrum för kommunikation och informationsteknik, där minister Lehtomäki bekantade sig med Elcoteqs nya mobiltelefonfabrik som kommer att öppnas inom kort. Hon deltog även i invigningen av en produktionslinje för tillverkning av bilrutor som Tamglass levererat till Indien. I Bangalore anordnades även ett Finland-Indien businesseminarium tillsammans med den lokala handels- och industrikammaren.

Även i New Delhi deltog minister Lehtomäki i ett affärsseminarium med ca 200 deltagare. Dessutom träffade hon Indiens minister för kommunikation och informationsteknik Dayanidhi Maran, handels- och industriminister Kamal Nath samt finansminister Palaniappan Chidambaram. Under diskussionerna behandlades nuläget och utvecklingsmöjligheterna för Finlands och Indiens handel, ekonomiska relationer och investeringar. Även EU:s och Indiens handelsförbindelser och ekonomiska relationer togs upp.




Indien efterlyser investeringar

De indiska värdarna efterlyste en ännu större växelverkan mellan Finland och Indien. Indiens ekonomiska siffror är relativt positiva och exporten drar bra, men det finns stora utmaningar när det gäller infrastrukturens utveckling. Landet efterlyser därför utländska investeringar i såväl landsvägar, hamnar, järnvägar som flygfält.

De indiska värdarna bedömde möjligheterna till en ökad handel mellan Finland och Indien som fortfarande mycket goda. Handelspolitiskt sett är Indien redo att samtidigt främja både den regionala handelns utveckling och ett multilateralt handelssystem.

Lehtomäki berättade för värdarna att ca 100 finländska företag för närvarande fungerar aktivt i Indien. Intresset är fortfarande stort, vilket även den omfattande handelsdelegationen visar. Ministern välkomnade även indiska investerare till Finland. Lehtomäki påpekade också att Finland under andra halvan av 2006 kommer att fungera som EU:s ordförandeland. Då anordnas ett toppmöte mellan EU och Indien i Finland samt i anslutning till det ett EU-Indien Business Summit som sammanför ett betydande antal företagsledare.

I New Delhi deltog minister Lehtomäki tillsammans med utrikesminister Erkki Tuomioja även i Helsingforsgruppens möte på hög nivå. Tidningen Kauppapolitiikka(Linkki toiselle web-sivustolle.)










Bakgrund om Indien

Indien frigjorde sig från Storbritannien och blev självständigt år 1947 och är till sin statsform en förbundsrepublik. Indiens befolkningsmängd uppgår till 1,04 miljarder och med nuvarande befolkningsökning kommer Indien att ta Kinas plats som världens mest folkrika stat inom några årtionden.

Indien är för närvarande en av världens snabbast växande ekonomier. Under de sex senaste åren har Indiens bruttonationalprodukt ökat med i genomsnitt sex procent per år. Landets största städer är Mumbai med 16 miljoner invånare, Delhi med 14 miljoner invånare, Kalkutta med 13 miljoner invånare, Chennai, dvs. Madras, med sex miljoner invånare och Hyderabad eller Bangalore med fem miljoner invånare.

Landets officiella språk är hindi och det talas av ca 45 procent av landets befolkning. Engelskan är politikens, handelns och den offentliga förvaltningens språk. Ungefär 81 procent av indierna är hinduer och ca 14 procent sunnimuslimer.