Finland stödjer miljöförvaltning- och uppföljning i Georgien

Miljösektorns problem i Georgien är stora. Man försöker hitta lösningar på dem tillsammans med Finland. Den bergsdominerade miljön gör det svårt att utveckla prognosmodeller för översvämningar.

Projektet effektiverar uppföljningen av Rioniflodens och dess bifloder. Foto: Karri Eloheimo Projektet effektiverar uppföljningen av Rioniflodens och dess bifloder. Foto: Karri Eloheimo.

Det utvecklingsprogram för Georgiens miljöuppföljning- och förvaltning (DEMMS) som finansieras av utrikesministeriet och Finlands miljöcentral (SYKE) som påbörjades i oktober ifjol är fokuserat på att förbättra miljöuppföljningen i västra Georgien.

Finland stödjer projekt DEMMS med sammanlagt ca 680 000 euro. Projektet har kommit igång med besked och verksamheten är livlig inom alla delsektorer. Projektet avslutas i december i år.

Den lokala mottagaren av stödet är Georgiens ministerium för miljö och naturresurser och den miljöuppföljningscentral (Centre for the Monitoring and Prognostication) som lyder under ministeriet och som har 255 anställda.

Rioniflodens avrinningsområde under särskild uppsikt

Rioniflodens flöde varierar beroende på årstiderna. Foto: Karri Eloheimo Rioniflodens flöde varierar beroende på årstiderna. Foto: Karri Eloheimo

Det centrala målet för Finlands och Georgiens projekt DEMMS terrängarbete är den över 300 km långa Rionifloden som rinner ut i Svarta havet, och vars utrinningsområde som är mer än 13 000 km2 stort. Flodens utflöde i havet varierar i hög grad beroende på årstiderna. Vid högvatten har man uppmätt att så mycket vatten som 4000 kubik per sekund strömmar genom floden (en och en halv gång så mycket som Nevas flöde i snitt alltså). Projektets syfte är  att åstadkomma effektiv vattendragsuppföljning av Rioni och dess bifloder. Man kommer också att påbörja biologisk uppföljning vid sidan av den fysikalisk-kemiska.

Översvämningarna är ett stort problem i flodområdet. I samband med projektet utreder man hur kartläggningsmetoder lämpar sig för att följa med hur snösmältningen framskrider. I fortsättningen skulle man kunna använda sig av distanskartläggning som en del av den modell för översvämningsprognoser som är under utveckling. Man kan inte direkt tillämpa de smältningsmodeller som fungerar väl i Finland på Georgiens förhållanden, eftersom terrängen skiljer sig från den finska och ger upphov till tolkningsproblem. Det är inte lätt att tolka bilderna av bergstrakternas skuggområden.

Väderprognosmodeller och utbildning

De som arbetar med Rioniflodens översvämningsmodeller önskar att området också skulle få en exaktare regional  väderprognosmodell. Finlands meteorologiska institution håller på att utreda vad Finland skulle kunna bidra med för know-how för att utveckla en exaktare väderprognosmodell.

Som en del av den operativa översvämningsmodellen iståndsätter man dessutom sju hydrometeorologiska uppföljningsstationer vid Rioni. De utrustas bland annat med automatiska vattenståndsmätare. Nära soptippar tar man prov av grundvattnet för att åtminstone få någon information om soptipparnas inverkan på områdets grundvattenkvalitet.

Allt arbete som har med miljöuppföljning att göra bör vara kvalitetsgaranterat. Här är utbildningen essentiell. Man ordnar utbildning både för vattenlaboratoriernas personal och för dem som tar miljöprover. Georgiens miljölaboratoriers stora problem är bristerna i laboratorieutrustning och sådana bruksvaror som behövs varje dag. Läget har i alla fall förbättrats avsevärt under de senaste åren

Georgien måste satsa pengar på miljöuppföljning

Genom utländska projekt har man kunnat skaffa modern analysutrustning. För att den ska kunna utnyttjas effektivt krävs också regelbunden utbildning i fortsättningen. DEMMS bidrar till att man skaffar ny utrustning till laboratorier och för provtagningar. Efter det borde laboratorierna kunna klara av största delen av miljöproven med den äran. Om kvalitativ miljöuppföljning ska kunna upprätthållas krävs förstås att Georgien själv kan, och är villigt att allokera tillräckliga medel ur sin budget till uppföljningen.

Effektivt vattenvårdsarbete i Georgien försvåras särskilt av att det inte finns någon strategi eller något program för uppföljning av vattendragen i landet. Det är nästan omöjligt att bedriva effektiv vattenvård och förbättra vattendragens kvalitet om inga som helst målsättningar har satts upp. Ett av projektets viktigaste mål är därför att utarbeta ett förslag till strategi för vattendragsuppföljningen i västra Georgien, och dessutom arbeta för en plan för dess genomförande.

Karri Eloheimo

Skribenten verkar som projektchef för projektet, kontaktuppgifter: karri.eloheimo@gmail.com