Suomelta ehdokas maailman tullijärjestön johtoon

Maailman tullijärjestö (World Customs Organization, WCO) valitsee uuden pääsihteerin 28. kesäkuuta pidettävissä vaaleissa.

Suomi pyrkii saamaan tehtävään oman ehdokkaansa, joka on Jouko Lempiäinen. Hän on aiemmin toiminut muun muassa WCO:n tullimenettelyistä, tullivalvonnasta ja kehityksestä vastaavana johtajana. Tällä hetkellä Lempiäinen on tulliasioista vastaavana erityisasiantuntijana Suomen pysyvässä EU-edustustossa.

Lempiäisen etuja ovat muun muassa laaja ja monipuolinen kokemus kansallisista ja kansainvälisistä tehtävistä, hänen aiempi toimintansa WCO:n johtajana, erinomainen kielitaito sekä tunnettuisuus maailmalla. Lempiäinen puhuu kotimaisten kielten lisäksi sujuvasti englantia ja ranskaa.

Suomen lisäksi kansalliset ehdokkaat ovat asettaneet Japani, Iso-Britannia ja Ranska, josta tulee nykyinen pääjohtaja. On kuitenkin todennäköistä, että lisää ehdokkaita ilmoitetaan mukaan kisaan kevään ja alkukesän aikana.

Lempiäisen valintakampanjaa hoitamaan on nimitetty kolmihenkinen tiimi, jossa on edustajat tullihallituksesta, valtiovarainministeriöstä ja ulkoministeriöstä.

WTO