Finland fick ris och ros av FN:s människorättskommitté


FN:s kommitté för mänskliga rättigheter gav Finland sina rekommendationer angående genomförandet av de medborgerliga och politiska rättigheterna den 4 november 2004 i Genève. Den finländska delegationens ordförande Pekka Hallberg, som deltog i den utfrågning som hållits tidigare, ansåg att utfrågningen med anledning av den periodiska rapporten varit en mycket konstruktiv och givande tillställning för att följa upp utvecklingen inom lagstiftningen. ”Finland är med i detta som en mycket konstruktiv och stark rättsstat och framför sina brister på ett mycket öppet sätt”, betonade Hallberg. Han konstaterade även att det när det gäller skyldigheterna angående de mänskliga rättigheterna är mycket viktigt att tänka på att det inte enbart räcker med att bara registrera och genomföra, utan att man måste betona utvecklingen av principen om en rättsstat i praktiken. ”Finland kunde ha mycket att erbjuda i detta hänseende.”

De medlemmar i den finländska delegationen som deltog i utfrågningen angående Finlands femte periodiska rapport redogjorde för den positiva kritiken och rekommendationerna från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som övervakar FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter vid en presskonferens den 5 november. I delegationen ingick Pekka Hallberg, Tiina Sinkkanen, Mikko Cortes Tellez, Päivi Rotola-Pukkila, Jukka Lindstedt, Meri-Sisko Eskola och Riitta-Maija Jouttimäki.

Enligt Päivi Rotola-Pukkila från utrikesministeriet har många av kommitténs rekommendationer varit uppe redan tidigare. Sådana är bland annat rekommendationerna om romernas och samernas ställning, diskriminering av invandrare, jämställdheten mellan kvinnor och män samt vapenvägrare och civiltjänstgöringstiden.

Frågorna har även tagits upp i Finland och man har vidtagit åtgärder. Meri-Sisko Eskola från arbetsministeriet berättade att ett förslag om att förkorta civiltjänstgöringstiden varit uppe i riksdagen år 2000 men att det inte ledde till några ändringar. Nu övervägs om det finns behov av ett nytt lagförslag. Man arbetar även för att öka jämställdheten mellan kvinnor och män. Enligt Tiina Sinkkanen från inrikesministeriet inrättas nästa vecka en arbetsgrupp som skall dryfta åtgärdsförslagen i redogörelsen om lika lön. Även en reform av jämställdhetslagen är under behandling i riksdagen.

Det nya är kommitténs oro för den finländska regeringens och riksdagsledamöters öppna angrepp mot rättsväsendets befogenheter för att ingripa i vissa juridiska beslut. Enligt Jukka Lindstedt från justitieministeriet misstänks dock inte att rättsväsendets oberoende äventyras. Rekommendationen tas under övervägande och den kräver eventuellt att vissa tillvägagångssätt ändras men kommer inte att leda till några lagändringar. Människorättskommittén fäste även uppmärksamhet vid den påskyndade asylbehandlingen i den nya utlänningslagen.








kansainvälinen oikeus