Finland spelar viktig roll i avvecklingen av kemiska vapen i Syrien 

Attackerna med kemiska vapen som inträffade i Damaskus förort Ghouta i augusti ifjol ledde till en undersökning av användningen av vapen under ledning av FN:s undersökningskommission. Verifikationsinstitutet för konventionen mot kemiska vapen (Verifin) analyserade som ett av fyra laboratorier valda av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) de belägg för användningen av kemiska vapen i Syrien som FN:s undersökningskommission samlat in. Att Verifin valdes till uppdraget påvisar institutets höga anseende internationellt. 

Bild: U.S. Navy, Desmond Parks
Fartyget Cape Ray transporterade avloppsvatten till Finland som en del av kommersiella arrangemang mellan Ekokem och OPCW.

Händelserna igångsatte också ett omfattande nedrustningsprojekt som haft som mål att avveckla Syriens program för kemiska vapen. Tillsammans med det övriga internationella samfundet har Finland spelat en viktig roll i stödjandet av OPCW:s och FN:s samuppdrag, under vars ledning verkställandet av avvecklingen av Syriens program har avancerat. Det har rört sig om en unik insats där ett omfattande antal länder har deltagit i insatsens olika skeden.

Finländsk avdelning med i stödåtgärderna

Finland stödde genast från början OPCW:s åtgärder genom att finansiera OPCW:s fonder som bildats för uppdraget. Den finländska skyddsavdelningen deltog i en av Danmark och Norge ledd sjöstransportinsats som skulle säkerställa en trygg sjötransport av kemikalier. Den finländska avdelningen bestod i huvudsak av skyddsunderrättelse- och skyddsrengöringspersonal.

Då man med det amerikanska fartyget Cape Ray koncentrerade sig på neutralisering av de farligaste kemikalierna som hämtats från Syrien, deltog den finländska fartygsgranskningsavdelningen, som en del av ett multinationellt uppdrag, i skyddet av fartyget Cape Ray på Medelhavet.  

Bild: U.S. Navy, Desmond Parks
Det amerikanska fartyget Cape Ray som deltar i OPCW:s och FN:s samuppdrag.

Fartygen Taiko, Ark Futura och Cape Ray som deltagit i transporten av materialet förde i sin tur kemikalier och avloppsvatten som uppkommit i samband med neutraliseringen till Finland som en del av de kommersiella arrangemangen mellan det finländska avfallshanteringsverket Ekokem och OPCW. Denna samarbetskedja är ett utmärkt exempel på hela samuppdragets ovanliga natur och Finlands aktiva roll i uppdragets olika skeden. Samuppdraget OPCW-FN har på ett år fått mycket till stånd.

Arbetet fortgår ännu i flera månader

Destruktionen av de industrikemikalier som ingått i Syriens program samt av avloppsvattnet som uppstått i samband med neutraliseringen kommer att fortgå i Finland och på andra ställen ännu i flera månader. Ekokem deltar i denna centrala uppgift efter att ha vunnit OPCW:s anbudstävling om destruktion av kemikalier i kommersiella anläggningar. Att ta emot kemikalier i Finland är en mycket betydande insats, eftersom Ekokems andel av materialet som ska destrueras till volymen är den mest betydande.  

Såsom Finland har lyft fram i OPCW och inom olika internationella forum, kräver klorattackerna som inträffade i Syrien i våras grundliga utredningar och om dessa måste rapporteras till OPCW:s förvaltningsråd. Finland har också framfört att det tillkännagivande Syrien gjort till OPCW om sitt program för kemiska vapen kräver tilläggsutredningar och att förstörandet av de produktionsanläggningar som använts för tillverkning av Syriens kemiska vapen borde slutföras.

Finland är medlem i OPCW:s förvaltningsråd 2014–2016.