Stubb diskuterade FN-frågor med organisationer

Utrikesminister Alexander Stubb hörde frivilligorganisationer i FN-frågor onsdagen den 28 maj. Samtidigt offentliggjorde utrikesförvaltningen sin FN-strategi "Yhteistyön maailma" ("En värld av samarbete"). Stubb sade i sitt öppningsanförande att han hoppas att EU i något skede får en plats i FN:s säkerhetsråd, men han medgav att det är osannolikt inom den närmaste framtiden. Det skulle gynna också Finland, eftersom Finlands verksamhet inom FN uttryckligen sker via EU.

Utrikesministeriets representanter diskuterade under ledning av minister Stubb Finlands FN-strategi med organisationer. Stubb påpekade också att FN är mer än en mellanstatlig organisation och dess sekretariat, den är också ett verksamhetsfält för organisationer. Samarbetet mellan det civila samhället och FN är mycket viktigt. "Vi stöder den tredje vägen att lyfta fram globala frågor inom FN, vi stöder alltså en direkt kontakt mellan organisationer och FN:s institutioner", sade Stubb.

Huvudpunkterna i FN-strategin

FN-strategin har tre huvudpunkter: konfliktförebyggande och krishantering, hållbar utveckling och globala utvecklingsfrågor samt mänskliga rättigheter och folkrätt. FN har en övergripande verksamhet inom konfliktförebyggande och krishantering, konfliktförebyggandet är alltså starkt förknippat med fredsbyggande och utveckling. EU har gjort genomförandet av resolution 1325 från FN:s säkerhetsråd, "Kvinnor, fred och säkerhet", till en av sina prioriteringar.

När det gäller hållbar utveckling och globala utvecklingsfrågor har både EU och Finland som prioritering att inom generalförsamlingen främja förhandlingar om minskade växthusutsläpp och om möjligheten att träffa ett globalt avtal i frågan för tiden efter 2012. Det är också viktigt att utveckla och stärka FN:s miljöförvaltning inom ramen för FN-reformen. När det gäller mänskliga rättigheter och folkrätt strävar generalförsamlingen fortfarande efter att integrera ett människorätts- och jämställdhetsperspektiv i all FN-verksamhet. Till EU:s prioriteringar hör särskilt att främja rättsstatsprincipen och att stärka den självständiga ställningen hos FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

FN-förbundet: biståndsmedlen måste ökas

Representanter för utrikesministeriet och organisationer. FN-förbundets ordförande Jutta Urpilainen tackade utrikesministeriet för att man reviderat FN-strategin. FN-förbundet hade önskat att ministeriet reviderat strategin vid motsvarande FN-möte i fjol. Urpilainen riktade sitt tack till Ilkka Kanerva, som aktivt började driva på frågan, och till utrikesminister Stubb, som lyckades slutföra projektet. Urpilainen välkomnade också det faktum att samarbetet med det civila samhället fått ett starkt fotfäste i FN-strategin.

Urpilainen hoppades att utrikesministeriet i sommarens budgetmangling kraftigt ska ta ställning för att de finländska biståndsmedlen ska ökas till 0,7 procent av BNP. Enligt Urpilainen handlar det redan om Finlands internationella trovärdighet. Stubb svarade Urpilainen att "vi nog har åtminstone en minister på utrikesministeriet som alldeles säkert kommer att ta upp frågan, och säkert en annan också." Stubb påpekade dock att målet är att nå gränsen på 0,7 procent år 2010, men att det inte går att förutspå utgången av regeringens budgetmangling.

FN-strategin fick beröm

I mötet deltog representanter för många olika organisationer, bland annat för FRK, Befolkningsförbundet, Luontoliitto, FFC, Samerådet och UNIFEM. Kvinnors och flickors ställning väckte en lång diskussion. Bland annat kristdemokraternas företrädare ville betona att de förbättringar som kan bidra till ökad skolgång bland flickor är små och att de inte kräver oerhört stora resurser.

Diskussionen rörde dessutom urbefolkningars ställning och fredsbevarande insatser. Representanter för flera organisationer gav slutligen FN-strategin beröm för att den är övergripande och lättfattlig.

FN-strategin Yhteistyön maailma - Suomen ulkoasiainhallinnon YK-strategia 28.5.2008 (avautuu uuteen ikkunaan)

YK