Stubb: Mänskliga rättigheter centrala i Finlands utrikespolitik

Utrikesminister Alexander Stubb öppnade Delegationens för internationella frågor om mänskliga rättigheter (IONK) möte fredagen den 16 maj, och betonade i sitt anförande EU:s betydelse som internationell aktör för mänskliga rättigheter. I och med EU får också Finlands människorättspolitiska budskap mera tyngd och uppmärksamhet.

Ministern underströk vikten av gemensamma EU-ståndpunkter. Ett splittrat EU är oundvikligen en svagare aktör än en opinionsbildare med en enda stämma.

EU måste också sopa rent på sin egen gård. Trovärdighet i utrikespolitiken förutsätter att EU också fäster uppmärksamhet vid sina egna människorättsrelaterade brister.

Av aktuella frågor nämnde Stubb bland annat romernas situation, som i Finland har börjat uppfattas som en europeisk fråga. En förbättrad ställning för romerna är en av tyngdpunkterna i Finlands OSSE-ordförandeskap.

Utrikesministern besvarade också frågor om människorättssituationen i Kina. Enligt honom har de olympiska spelen lett till mera intresse för Kinas människorättssituation och erbjudit mera tillfällen att ta upp frågor om mänskliga rättigheter med Kinas politiska ledning och myndigheter. Dessutom leder den ekonomiska utvecklingen oundvikligen till att människorättssituationen förbättras. Det har historien visat, också i Europa.

Organisationer önskade att regeringen skulle ta initiativ till att behandla frågor om mänskliga rättigheter inom EU och i internationella organisationer. Man borde fungera som föregångare exempelvis när det gäller minoriteters och kvinnors rättigheter.

Utrikesministern ansåg att öppet samarbete mellan myndigheter och medborgarsamhälle är essentiellt när det handlar om hantering av människorättsfrågor, och han hoppades att dialogen ska fortsätta lika livlig också i fortsättningen.

Delegationen för internationella frågor om mänskliga rättigheter IONK är en delegation i anslutning till utrikesministeriet som koncentrerar sig på mänskliga rättigheter. Ordförande är Nils Torvalds.

 

ihmisoikeudet