Strategin ökar exportfrämjandets och internationaliseringens betydelse i representationernas arbete

Enligt Exportforums vice ordförande, utrikeshandelsminister Paula Lehtomäki, är den nationella strategin för främjandet av export och internationalisering mycket aktuell och svarar på de frågor som väckts vid företagsvärldens diskussioner om internationaliseringen.

För utrikesministeriets del har strategin redan lett till praktiskt beredningarbete. "Vi strävar naturligtvis efter att effektivera och förbättra utnyttjandet av vårt relativt omfattande representationsnät", konstaterade Lehtomäki. "Vår avsikt är att främjandet av export och internationalisering skall få en allt viktigare ställning inom representationernas normala verksamhet och att även företagens tröskel för att kontakta våra utrikesrepresentationer skall bli lägre än för närvarande", sade Lehtomäki fredagen den 10 december, då hon presenterade den nya strategin för främjande av export och internationalisering tillsammans med handels- och industriminister Mauri Pekkarinen.

Strategins mål är att före år 2010 öka Finlands totala exports BNP-andel från nuvarande knappa 40 procent till 50 procent, att öka antalet exportföretag från nuvarande ca 7 000 till 10 000 samt att öka högteknologiexportens andel till 25 procent.

"De mål som uppställs i strategin är relativt ambitiösa och förutsätter verkligen att vi får vårt maskineri i skick", konstaterade Lehtomäki.

Enligt Lehtomäki grundade sig utarbetandet av strategin på ett mycket omfattande och gott samarbete, vilket säkert till sin del främjar den praktiska tillämpningen av strategin.

Av marknadsområdena nämner strategin särskilt Ryssland och Kina, som har tagits upp bland 2005 års temaområden. Strategins åtgärder inriktas på Ryssland i inledningsskedet av genomförandet. De frågor som gäller föreskrifterna i samband med handeln mellan Ryssland och Finland behandlas i den ekonomiska samarbetskommissionen Finland-Ryssland. Enligt Lehtomäki har även framstegen inom processen gällande Rysslands WTO-medlemskap en stor betydelse för att handeln mellan Finland och Ryssland löper väl.

Som Exportforums ordförande fungerade handels- och industriminister Mauri Pekkarinen. I forumet ingår representanter från näringslivet och de viktigaste organisationerna för främjande av export och ökad internationalisering. Exportforums arbete grundar sig på de förslag som framförts av Taxells kommission











Handels- och industriministeriets publikationer(Linkki toiselle web-sivustolle.)