Senior Mission Leaders -kurssilta oppia rauhanturvaoperaatioiden johtotehtäviin

Helsingissä 7.-18. kesäkuuta järjestetty YK:n integroitujen rauhanturvaoperaatioiden johtotehtäviin kouluttavan Senior Mission Leaders (SML) -kurssin anti oli monipuolinen ja korkeatasoinen. YK on järjestänyt SML-kursseja vuodesta 2005. Suomessa järjestetty kurssi oli järjestyksessään kahdestoista.

Suomessa järjestetyn Senior Mission Leaders -kurssin osallistujat tulivat 20:sta eri maasta. Suomessa järjestetyn Senior Mission Leaders -kurssin osallistujat tulivat 20:sta eri maasta.

SML-kurssien tarkoituksena on antaa osallistujille valmiudet toimia YK:n rauhanturvaoperaatioiden johtotehtävissä ja antaa monipuolista tietämystä kriisien ja konfliktien hallinnasta, niiden ennalta ehkäisystä ja rauhanrakentamisesta. Helsingissä Maanpuolustuskorkeakoulun kurssikeskuksessa järjestetyn kurssin sisällöstä vastasi YK:n sihteeristön rauhanturvaosasto. Käytännön järjestelyt toteutettiin yhteistyössä ulkoministeriön, puolustushallinnon ja sisäministeriön kesken.

Helsingin kurssille seuloutui runsaslukuisesta hakijajoukosta 25 korkeatasoista sotilas-, poliisi- ja siviilihenkilöstön edustajaa 20:stä eri maasta. Isäntämaana Suomella oli mukana kolme osallistujaa: prikaatikenraali Kyösti Halonen pääesikunnasta, Suomen New Delhin -suurlähettiläs Terhi Hakala sekä kurssin puolivälissä EUPOL:n Afganistan-operaation johtoon nimitetty prikaatikenraali Jukka Savolainen rajavartiolaitokselta.

Rauhanvälitystaidot testiin simulaatioharjoituksissa

Kurssilla käsiteltiin kattavasti YK:n rauhanturvaoperaatioiden rakennetta ja toimintamalleja, johtajuutta ja operaatioiden poliittista sisältöä sekä oikeudellista kehystä. Lisäksi tarkasteltiin operaatioiden sotilaallista osuutta unohtamatta kuitenkaan ihmisoikeuksia, naisten asemaa ja humanitaarista apua. Kurssilla jaettiin myös kokemuksia rauhanrakentamisesta konfliktin jälkeisessä tilassa, oikeusvaltio-periaatteen vahvistamisesta ja demokratiasta.

Opetus tapahtui YK-tehtävissä kannuksensa ansainneiden kokeneiden asiantuntijoiden johdolla, ja kahden viikon kurssin aikana operaatioiden johtotehtäviin valmistauduttiin muun muassa simulaatioharjoituksin. Suomalaista asiantuntemusta kurssin sisältöön toivat puheenvuoroillaan myös presidentti Martti Ahtisaari, ulkoministeri Alexander Stubb, ministeri Elisabeth Rehn sekä kansanedustaja ja ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä toimiva Pekka Haavisto.

Luentojen välissä kurssilaiset keskittyivät simulaationa käytettyyn kuvitteelliseen Caranan kriisiin ja YK-operaation suunnitteluun sekä käynnistämiseen alueella. Näin kurssilaiset pääsivät harjoittelemaan myös diplomaattista osaamistaan sekä rauhanvälittäjän taitojaan.

Rauhanturvaoperaatiot entistä haastavampia

Kurssilaisille tarjottiin myös mahdollisuus tutustua kesäiseen Suomeen. Puolustusvoimien isännöimänä kurssilaiset pääsivät ihailemaan Suomenlinnan historiallista merilinnoitusta ja Tampereella tutustuttiin sisäministeriön isännöimänä suomalaiseen poliisikoulutukseen ja risteiltiin Pyhäjärven aalloilla. Ulkoministeriön järjestämän, Hvitträskiin suuntautuneen kulttuuri-illan aikana tutustuttiin myös suomalaiseen arkkitehtuuriin ja luontoon. Suomen kesäinen luonto järvimaisemineen ja savusaunoineen – aidolla suomalaisella harmonikkamusiikilla höystettynä tuli kansainväliselle kurssiväelle myös tutuksi.

YK:n rauhanturvaoperaatioiden kysyntä on lisääntynyt viime vuosina ja operaatiot ovat muuttuneet entistä haastavammiksi, laaja-alaisemmiksi ja tehtäviltään moniulotteisemmiksi. Poliisien ja siviiliasiantuntijoiden rooli sotilaiden rinnalla on korostunut, ja SML-kurssiohjelmassa keskityttiinkin eri tekijöiden (sotilaallinen, poliisi- ja siviilihenkilöstö) yhteistoimintaan ja koordinaatioon operaatioissa.

Tämän arvostetun ja kilpaillun kurssi-isännyyden voi nähdä tunnustuksena Suomen pitkäaikaiselle sitoutumiselle ja panokselle YK-kriisinhallintaan sekä osaamiselle sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan koulutuksen alalla.
 

YK