Sambia käy vuoropuhelua korruptiosta avunantajien kanssa

Sambiassa on viime viikkojen aikana tullut esiin useita julkisten varojen väärinkäyttö- ja  korruptioepäilyjä. Vakavin niistä on jo pitkälle tutkinnan asteelle ehtinyt epäily väärinkäytöksistä terveysministeriössä. Virallinen vuoropuhelu Sambian ja avunantajien välillä tästä ja muista korruptioepäilyistä on käynnistymässä. 

Korruption vastainen juliste vuodelta 2005. Kuva: Lars Plougmann, julkaistu Creative Commons -lisenssillä Korruption vastainen juliste vuodelta 2005. Kuva: Lars Plougmann, julkaistu Creative Commons -lisenssillä

Presidentti Rupiah Banda tarttui esiintulleisiin korruptiotapauksiin rivakasti ja kutsui avunantajat keskustelemaan asiasta toukokuun lopussa. Mukana oli presidentin lisäksi koko korkea valtiojohto. Presidentti vakuutti tekevänsä kaikkensa esiintulleiden tapausten selvittämiseksi, syyllisten saamiseksi vastuuseen teoistaan ja koko valtionhallinnon puhdistamiseksi korruptiosta. 

Avunantajat painottivat tapaamisessa Sambian omien käytäntöjen, kuten hankintatoimen ja julkisen taloushallinnon järjestelmien, kehittämistä sekä valtiontilintarkastustoimiston ja korruptionvastaisen komission voimavarojen vahvistamista. 

Sambian korruptionvastainen komissio paljasti ja toi toukokuun puolivälissä julkisuuteen jo jonkin aikaa tutkimansa varojen väärinkäyttötapauksen maan terveysministeriössä. Valtiontilintarkastajan alustavan raportin mukaan väärinkäytöksestä epäillään lukuisia virkamiehiä. Presidentin määräyksestä heistä kolmisenkymmentä on vapautettu tehtävistään tutkinnan ajaksi. 

Väärinkäytösten tarkasta summasta ei ole vielä varmuutta. Alustavien arvioiden mukaan kyse on viidestä miljoonasta Yhdysvaltain dollarista. 

Tutkinnan tässä vaiheessa ei ole vielä selvyyttä, koskevatko väärinkäytökset sektoritukea myöntävien avunantajien varoja. Epäilysten johdosta terveyssektoria tukevat Ruotsi ja Hollanti ovat keskeyttäneet tutkimusten ajaksi maksatuksensa terveysministeriölle. Avunantajat rahoittavat arviolta noin puolta terveysministeriön toimintakustannuksista. 

Sambian hallitus on presidentti Bandan johdolla ryhtynyt selvittämään tapausta. Valtiontilintarkastustoimisto on luovuttanut poliisille alustavan tarkastuskertomuksen ja jatkaa laajan tilintarkastuksen tekoa. Poliisi tekee rikostutkintaa. Virastapidättämisten lisäksi pääsyylliseksi epäilty virkamies on pidätetty ja häntä vastaan on nostettu syytteet. Presidentti Banda on ilmoittanut hallituksen selvittävän ensin perusteellisesti terveysministeriön tapauksen, mutta laajentavan sitten selvitystä korruption kokonaisongelmaan puuttumiseksi.

Avunantajat hakevat yhteistä linjaa

Budjettitukea antavat avunantajat ehdottavat virallisen vuoropuhelun aloittamista korruptioepäilyjen takia. Sambiassa budjettitukea antavat Hollanti, Iso-Britannia, Norja, Ruotsi, Saksa ja Suomi sekä Euroopan komissio, Afrikan kehityspankki ja Maailmanpankki. Tälle vuodelle budjettitukea on luvattu yhteensä 170 miljoonaa euroa. 

Suomen budjettituki Sambialla tänä vuonna on 5 miljoonaa euroa. Budjettituen käyttöä koskevan avunantajien ja Sambian hallituksen yhteisen asiakirjan mukaan Iso-Britannian, Suomen, Afrikan kehityspankin ja Euroopan komission maksuaika on meneillään. 

Avunantajien tarkoituksena on toimia yhteisen linjan mukaisesti maksatusten jatkon suhteen. Budjettitukea koskevassa yhteistyöasiakirjassa on määritelty, miten tällaisissa tilanteissa toimitaan: Ongelmat käydään perusteellisesti läpi avunantajien ja hallituksen välisessä vuoropuhelussa. Mikäli vuoropuhelu ja sen perusteella tehdyt hallituksen toimenpiteet eivät johda avunantajia tyydyttävään tulokseen, tulevia maksatuksia saatetaan lykätä, vähentää tai pahimmassa tapauksessa evätä ne kokonaan. 

Media kertoo ärhäkkäästi korruptioepäilyistä

Terveysviraston korruptioepäily on saanut aikaan voimakkaan julkisen keskustelun korruptiosta Sambiassa. 

Julkisuudessa on jo aiemmin setvitty muitakin korruptioepäilyksiä, kuten ilman kilpailutusta tehtyjä konsulttihankintoja. Huhtikuun lopussa tiedotusvälineet kertoivat terveysministeriön suunnitelmista hankkia ilman kilpailutusta yli 50 miljoonan dollarin arvoiset mobiilisairaalat Kiinasta. 

Sambiassa on meneillään aiemmin esiin tulleiden korruptiotapausten oikeuskäsittelyjä. Luottamusta hallituksen korruption vastaisen linjan jatkumiselle ovat antaneet niissä langetetut ankarat rangaistukset, joita on annettu entisille korkeille virkamiehillekin. Myös maan entistä presidenttiä, Frederick Chilubaa vastaan nostettu korruptio-oikeudenkäynti jatkuu. 

Sambia on yksi Suomen kahdeksasta pitkäaikaisesta kehitysyhteistyön kumppanimaasta. Yhteistyön pääaloja ovat ympäristö ja luonnonvarat, yksityissektorin kehittäminen, maatalous ja maaseutukehitys. Hyvä hallinto ja julkishallinnon kehittäminen ovat myös tärkeällä sijalla. Suomi tukee muun muassa 1,7 miljoonalla eurolla julkisen taloushallinnon uudistusta vuosina 2005 - 2009. Kaikkiaan yhteistyöhön on budjetoitu 21,5 miljoonaa euroa vuodelle 2009.

Lisätietoja antaa lähetystöneuvos Selma Honkanen, puhelin (09) 160 56245, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi (at) formin.fi.