Ingen uppnår fred ensam

Konferensen National Dialogues ordnades i Helsingfors för tredje gången och samlade 250 fredsmedlare. Huvudtemat var hur regionala och lokala insatser kan påverka nationella dialoger.

Utrikesministerns särskilda representant för fredsmedling Pekka Haavisto öppnade konferensen. Foto: Riku Isohella/CMI

”Vi måste stärka de internationella insatserna för fred och förebyggande diplomati.  Konferensen National Dialogues, som ordnades för tredje gången i Helsingfors, är ett unikt globalt forum där Finland förmedlar budskapet att ingen kan uppnå fred ensam. Fred förutsätter brett deltagande och dialoger mellan olika samhällsgrupper, civilsamhället inte att förglömma”, säger utrikesminister Timo Soini.

Konferensen hölls i Ständerhuset i Helsingfors den 5–6 april och samlade 250 aktörer inom fredsmedling, bland annat företrädare för regeringar och civilsamhället samt forskare.  Bland deltagarna fanns Namibias före detta president Hifikepunye Pohamba, Centralafrikanska republikens före detta president Catherine Samba-Panza och den ukrainska ministern Vadym Chernysh. Från Finland deltog bland annat Pekka Haavisto, Erkki Tuomioja, Astrid Thors och utrikesministeriets understatssekreterare Anne Sipiläinen.

Namibias före detta president Hifikepunye Pohamba mindes i sitt öppningsanförande den långa fredsprocessen tillsammans med president Martti Ahtisaari. Juliette Foster från BBC intervjuar. Foto: Riku Isohella/CMI

Konferensen ordnades i samarbete mellan olika finländska organisationer. Utrikesministeriet var värd för evenemanget tillsammans med organisationerna Crisis Management Initiative, Finska Missionssällskapet, Kyrkans Utlandshjälp och Common Space Initiative.

Den här gången fokuserade konferensen på hur regionala och lokala åtgärder påverkar nationella dialoger. Särskilt i diskussionen om Mellanöstern framhävdes stormaktspolitikens och den regionala dynamikens inflytande, som måste accepteras, men också kan utnyttjas i fredsprocessen.

Regionala organisationer kan vara viktiga uppbackare, det är Afrikanska unionen ett gott exempel på. På lokal nivå kan nationella dialoger vara det enda sättet att få sin röst hörd. Det är viktigt att se till att kontakten mellan lokala och nationella dialoger fungerar.

Konferensen National Dialogues erbjöd olika fredsmedlare en chans att knyta kontakter och skapa nätverk. Foto: Riku Isohella/CMI

I diskussionerna framhölls också att nationellt ägarskap och befolkningens stöd är förutsättningar för fred. Mindre lyckade är de diskussioner som leds uppifrån av regeringar och vars syfte är att stödja dem som har makten. Det är också viktigt att kvinnor deltar på alla nivåer och i alla delområden. Ett aktuellt problem i många konfliktländer är att kvinnor nog deltar i civilsamhällets verksamhet med inte i politiken på nationell eller lokal nivå.      

Det förflutna och olika tolkningar av det är ofta i en central roll i konflikter. Felaktiga tolkningar av historien används som bränsle i konflikter och då är det viktigt att det förflutna behandlas som en del av medlingen och försoningsprocessen.  Historiker kan på så vis stödja konfliktlösning och fredsbyggande.

Ny teknik utnyttjas allt oftare i medling till exempel för att skapa samförstånd och brett deltagande. Också under konferensen användes tekniska lösningar för att mäta deltagarnas åsikter. Om frågan ”borde konferensen National Dialogues ordnas igen?” var 76 procent fullständigt att samma åsikt, 24 procent av samma åsikt och 0 procent av annan åsikt.

Mervi Kultamaa

Skribenten är fredsmedlingssamordnare vid utrikesministeriets enhet för FN och allmänna globala frågor.

rauhanvälitys