Raportti: Katastrofeihin varautuminen neljä kertaa halvempaa kuin tuhojen korjaaminen

Katastrofeihin ennalta varautuminen on pitkällä aikavälillä sekä halvempaa että tehokkaampaa kuin tuhojen paikkaaminen jälkikäteen, todetaan Punaisen Ristin katastrofiraportissa.

Yhdellä katastrofin ennaltaehkäisyyn sijoitetulla eurolla säästetään neljä euroa, jos tuhoisilta seurauksilta varautumisen ansiosta vältytään.

Talouskriisin takia myös avustusten käyttöön pitää kiinnittää huomiota. Avustusjärjestöjen ja hallitusten tulisikin aktiivisesti kehittää keinoja luonnonkatastrofien ennakoimiseksi ja katastrofivalmiuden parantamiseksi.

Punaisen Ristin katastrofiraportin teema on tänä vuonnaFocus on early warning, early action.

Ilmastonmuutos on tärkein katastrofivaroitus

Kiihtyneen ilmastonmuutoksen takia katastrofeihin varautuminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Ilmastonmuutos on lisännyt luonnonkatastrofien määrää, mistä kärsivät eniten kaikkein köyhimmät valtiot. Raportin mukaan hälytysjärjestelmät eivät tällä hetkellä tavoita niitä, jotka olisivat eniten varoituksen tarpeessa. Raportti nimittää näitä yhteisöjä "viimeiseksi mailiksi".

"Monista uhkaavista luonnonkatastrofeista, kuten esimerkiksi vuosittaisista tulvista tai myrskyistä tiedetään ennen niiden tapahtumista. Ongelma on pikemminkin se, miten viimeisellä maililla asuvat ihmiset saataisiin toimimaan. Ihmisillä on tapana ajatella, että ehkä katastrofi ei koske heitä, ja kynnys jättää koti ja lähteä liikkeelle on korkea", sanoo kansainvälisen Punaisen Ristin katastrofiavun asiantuntijaHeikki Väätämöinen.

"Käytännössä katastrofivalmiutta parannetaan tekemällä yhteistyötä kyläyhteisöjen kanssa. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä ennen kaikkea siinä on kyse ajattelutapojen muuttamisesta", Väätämöinen sanoo.

Katastrofeissa kuolleiden määrä nousussa

Viime vuonna luonnonkatastrofeissa kuoli noin 240 000 ihmistä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kuolleisuus oli korkeampi vain vuonna 2004, jolloin Intian valtamerellä tsunami tappoi kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kaiken kaikkiaan luonnonkatastrofeissa kuolleiden määrä on noussut huomattavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Vuosina 1989−1998 katastrofeissa kuoli 767 000 ihmistä, mutta vuosina 1999−2008 vastaava luku oli jo 1 245 000.

Heikki Väätämöisen mukaan katastrofivalmiutta pyritään parantamaan samassa suhteessa kun katastrofit lisääntyvät.

"Katastrofien ennaltaehkäisyn ja valmiuden kehittämiseen käytetään paljon rahaa ja energiaa. Siitä huolimatta ruohonjuuritason ongelmat on vielä ratkaistavana."

Kansainvälinen Punainen Risti julkaisee World Disasters Report -nimisen raportin vuosittain. Se julkaistaan nyt 17. kerran.