Partion kautta tasa-arvoa Nepaliin

Partiolaisten onnistui pelastaa yli 500 ihmistä maanjäristyksen jälkeisistä raunioista Nepalissa viime huhtikuussa. Olimme varautuneet maanjäristykseen, mutta useat jälkijäristykset tulivat yllätyksenä, kertovat nuoret partiojohtajat Sambida Regmi ja Iksha Subba Suomen-vierailullaan.

Nepalilaiset partiojohtajat ovat ulkoministeriön tuella käymässä Suomessa. Sambida Regmi on Nepalin partiolaisten nuorisovaltuuston jäsen ja Iksha Subba työskentelee Suomen ja Nepalin partiolaisten yhteishankkeen projektikoordinaattorina.

Nepalilaiset partiojohtajat Iksha Subba ja Sambida Regmi tapasivat suomalaisten kansalaisjärjestöjen edustajia vieraillessaan ulkoministeriössä. Kuva: Hanna Päivärinta

Regmi ja Subba osallistuivat Tampereella elokuun alussa Partiotyttöjen Maailmanliiton tukijärjestön Olave Baden-Powell Societyn kansainväliseen kokoukseen, jonka teemana oli "Partiotytöt – tulevaisuuden johtajia".

Tampereella 6.-9. elokuuta järjestetty kokous kokosi yhteen niin partiolaisia kuin yhteiskunnallisia vaikuttajiakin. Ulkoministeri Timo Soini puhui tapahtuman avajaisissa Tampere-talossa.

Regmi ja Subba kertoivat kokouksessa Suomen ja Nepalin partiolaisten yhteistyön tuloksista ja tyttöjen ja naisten oikeuksien toteutumisesta Nepalissa. Kuulijoita kiinnosti kuulla myös miten Nepal on toipunut maanjäristyksestä ja partiolaisten tehtävistä avustus- ja jälleenrakennustyössä.

Maanjäristyksen jälkeen partiolaiset toimivat raivaus- ja avustustehtävissä yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen ja viranomaistahojen kanssa. He antoivat ensiapua sekä ruokaa ja juomaa erityisesti lapsille ja vanhuksille. Heillä oli myös tärkeä tehtävä epidemioiden syntymisen ehkäisemisessä.

Pelastus- ja raivaustöihin sekä ruoanjakelun ja sanitaation järjestämiseen osallistui lähes 6 000 Nepalin partiolaista. Työ jatkuu yhä: talven lähestyessä on vielä paljon ihmisiä ilman kattoa pään päällä. Nyt rakennetaan suojia apua tarvitseville edullisista ja kestävistä materiaaleista.

Suomi tukee Nepalin partiotoimintaa

Partio korostaa toiminnassaan tasa-arvoa: toiminta on avointa kaikille sukupuolesta, uskonnosta tai syntyperästä riippumatta. Nepalin partiolaisista 27 000 on poikia ja 25 000 tyttöjä.

"Erityisesti tyttöjä kannustetaan toimintaan mukaan, ja kaikki osallistuvat myös fyysisesti raskaisiin töihin, sukupuolesta riippumatta", kertovat Regmi ja Subba.

Suomen Partiolaiset ry:llä ja Nepalin partiolaisilla on ollut yhteistyötä vuodesta 1989 lähtien. Ulkoministeriö tukee parhaillaan Suomen Partiolaisten hanketta, joka vahvistaa Nepalin partiolaisten toimintaa.

Hankkeen tavoitteena on edistää nepalilaisten lasten ja nuorten osallistumista yhteisöjensä kehittämiseen. Tätä kautta vaikutetaan kansalaisten mahdollisuuksiin osallistua kansalaisyhteiskunnan toimintaan.

Hankkeeseen kuuluu muun muassa johtajakoulutusta, paikallisesti organisoituja yhteisönkehittämiskoulutuksia ja nuorisojärjestön opetusmetodien kehittämistä. Ulkoministeriön tuki hankkeelle vuosina 2013–2015 on yhteensä noin 102 000 euroa.

Naiset esille perustuslakiin

Regmi ja Subba ovat toimineet aktiivisesti naisten aseman parantamiseksi Nepalissa sekä partioliikkeessä että sen ulkopuolella.

Nepalissa useita vuosia jatkunut perustuslain valmistelu on viime kuukausina edennyt, ja myös kansalaisjärjestöillä on ollut mahdollisuus kommentoida luonnosta. Regmi ja Subba toivovat, että tulevaan perustuslakiin saadaan naisten oikeudet paremmin esille.

"Kyse on meidän tulevaisuudestamme. Naisille tärkeät asiat täytyy olla mukana uudessa perustuslaissa, sitä ei saa tehdä kiireellä", Iksha Subba sanoo.

Hanna Päivärinta

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.

ihmisoikeudet
sosiaalinen sukupuoli