Parempaa paikkatietoa suomalais-egyptiläisin voimin

Suomen ympäristökeskus ja Egyptin muinaismuistovirasto kehittävät yhdessä viraston alaisen paikkatietokeskuksen toimintaa. Hanke toteutetaan instituutioiden välisenä IKI-yhteistyönä, jota ulkoministeriö rahoittaa kehitysyhteistyövaroista. 

Paikkatietokeskuksen kehittämishanke, kuva: Suomen suurlähetystö, Kairo Egyptin muinaismuistoviraston ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyötiimiin kuuluvat mm. paikkatietokeskuksen johtaja Azza Shawarbi (ens. vasemmalta) ja projektikoordinaattori Sarah Kayser (kolmas vasemmalta).

Yhteistyö pohjautuu Suomen vuosina 2000 – 2007 rahoittamaan kehitysyhteistyöhankkeeseen. Sen aikana Egyptin muinaismuistovirastoon perustettiin muun muassa paikkatietokeskus, johon kerätään tietoa Egyptin kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista. 

Muinaismuistoihin ja niiden sijaintiin liittyvän tiedon digitalisointi ja taltiointi yhteen järjestelmään on mittava ponnistus Egyptin muinaismuistoviranomaisille.

Paikkatiedosta hyötyä kaupunkisuunnittelussa 

IKI-yhteistyö vahvistaa paikkatietokeskuksen valmiuksia ylläpitää ja kehittää tietojärjestelmää palvelemaan paremmin sen käyttäjiä. Järjestelmää on jo hyödynnetty esimerkiksi Kairon uuden metrolinjan suunnittelussa. 

Rawda Yousri kokoaa muinaismuistomerkkien paikkatietoja. Kuva: Marja-Leena Kultanen Rawda Yousri kokosi muinaismuistomerkkien paikkatietoja 2004 Kairossa. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Paikkatietokeskus saa yhteistyössä tukea suomalaisilta asiantuntijoilta niin paikkatietosovelluksissa kuin tieteellisessä tutkimuksessa. Samalla keskuksen oma asiantuntemus kasvaa, ja tietojärjestelmä voidaan ulottaa kattamaan koko Egyptin kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet. 

Instituutioiden välisen yhteistyön instrumentti (IKI) mahdollistaa valtion laitosten ja virastojen osallistumisen kehitysyhteistyöhön. Hankkeiden tavoitteena on kehitysmaiden valtiollisten toimijoiden kuten ministeriöiden ja laitosten osaamisen vahvistaminen.