Palestinska myndighetens utrikesminister Al-Malki och utrikesminister Stubb diskuterade palestiniernas situation

Utrikesminister Alexander Stubb träffade palestinska myndighetens utrikesminister Riad Al-Malki i Finland den 16 juni. Ministrarna diskuterade förutom bilaterala förbindelser mellan Finland och palestinska myndigheten även bland annat situationen i de palestinska områdena och det allmänna aktuella läget i Mellanöstern.

Vid en presskonferens i statsrådets festvåning Smolna berättade ministrarna att Finland och den palestinska myndigheten har goda och problemfria relationer. I fortsättningen kommer Finland och den palestinska myndigheten att ha regelbundna politiska samtal på hög nivå, betonade minister Stubb i sitt anförande.

Palestinska myndighetens utrikesminister Al-Malki och utrikesminister Stubb. Foto: Eero Kuosmanen. Palestinska myndighetens utrikesminister Al-Malki och utrikesminister Stubb. Foto: Eero Kuosmanen.

Finland är mycket bekymrat över situationen i Gaza. ”Det är oerhört viktigt att förbättra situationen i Gaza”, betonade utrikesminister Stubb. Ministern konstaterade också att Finland och EU strävar efter att främja uppkomsten av en självständig palestinsk stat genom att stödja fredsprocessen i Mellanöstern. Ministern framförde sin oro över den interna situationen i de palestinska områdena och de inflammerade relationerna mellan Fatah och Hamas. Utrikesminister Al-Malki försäkrade att den palestinska myndighetens strävan är att få Hamas att återgå till förlikningsförhandlingar.

Ministrarna diskuterade också fredsprocessens framtid och vikten av fredsförhandlingar i Mellanöstern. Fredsmäklare i konflikten är för närvarande den så kallade Mellanösternkvartetten, som omfattar FN, EU, USA och Ryssland. Det finländska stödet till de palestinska områdena är både politiskt och monetärt. Syftet med biståndet är att stödja fredsprocessen genom att utveckla den palestinska myndighetens institutioner och skapa förutsättningar för en fungerande palestinsk stat.

Utrikesminister Al-Malki tackade Finland för stödet till den palestinska myndigheten och sade sig hoppas på ett utvidgat samarbete mellan länderna. Ministern betonade också att den palestinska myndigheten strävar efter fred med Israel och att det kräver ihärdiga ansträngningar och stöd även av EU. ”Inga fler liv ska gå förlorade. I stället ska vi åstadkomma fred och ge medborgarna möjligheten till ett normalt liv”, betonade ministern.

På utrikesminister Al-Malkis program stod även möten med president Tarja Halonen, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen och ordföranden i riksdagens utrikesutskott Pertti Salolainen.