OCHA:s finansiärgrupp: Behovet av humanitär hjälp har vuxit i år

”Finanskrisen, matkrisen och klimatförändringen kombinerade med fattigdomen och konflikter skapar en aldrig tidigare skådad utmaning omkring oss. Nu behövs det en gemensam, global ansträngning", konstaterade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen när han i måndags i Helsingfors öppnade FN:s två dagar långa konferens om den humanitära hjälpen. 

Behovet av humanitär hjälp växer konstant, betonade vice generalsekreterare John Holmes på Ständerhuset. Bild: Raino Heinonen Behovet av humanitär hjälp växer konstant, betonade vice generalsekreterare John Holmes på Ständerhuset. Bild: Raino Heinonen

”Vi behöver ett starkt FN som kan svara på utmaningar. För att lyckas med arbetet behöver vi nödvändiga åtgärder av alla samarbetspartners. Dessutom måste finansieringen vara tillräcklig och komma vid rätt tid", sade Väyrynen när han talade till den finansiärgruppen bakom OCHA, som koordinerar FN:s humanitära hjälp. Väyrynen presenterade också sitt transtlantiska samarbetsinitiativ inom utvecklingssamarbetet för åhörarna.

FN:s byrå för humanitär hjälp, OCHA, är en del av FN-sekretariatet. Till OCHA:s uppgifter hör att koordinera den humanitära hjälpen i olika kriser, när man behöver ett bredare samarbete mellan organisationerna. Förutom FN-organen samlar OCHA - beläget i New York och Geneve - också andra humanitära organisationer som Röda Korsets aktörer.

OCHA:s inofficiella finansiärgrupp, som samlas årligen, fick sin början för ett tiotal år sedan. Till den hör nuförtiden förutom EU-kommissionen 21 stater.

Med är alla de största finansiärerna av humanitär hjälp som Finland, Sverige, Norge och Danmark, Nederländerna och Belgien. Utanför EU deltar USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea och Förenade Arabemiraten. 

Fler vädjanden om hjälp än i fjol

”Behovet av humanitär hjälp har vuxit hela tiden, vilket också syns i att det kommer allt fler vädjanden om hjälp till OCHA", konstaterar FN:s vice generalsekreterare John Holmes, chef för OCHA och chefskoordinator för den humanitära hjälpen inom världsorganisationen.

”I fjol fick vi hjälpvädjanden för över 7 miljarder sollar. Redan nu kan vi beräkna att hjälpvädjandena kommer att stiga över 9 miljarder dollar i år. Vi kan visserligen aldrig fylla vädjandena till 100 procent, men om vi kan nå 70 procent är det redan bra."

”De gamla kriserna i Sudan och Somalia fortsätter fortfarande, och dessutom har situationen blivit värre i många andra länder som Kongo, Zimbabwe, Afghanistan, Pakistan, Sri Lanka och på de palestinska områdena. Det allra största målet för humanitär hjälp är fortfarande Darfur i Sudan. På andra plats kommer Somalia", berättar Holmes.

Det ökade behovet av humanitär hjälp har lett till att OCHA försöker få med fler nya betydande finansiärländer i sin finansiärgrupp. För tillfället kommer man med i gruppen om man årligen ger stöd för minst 300 000 dollar, men den tröskeln försöker man lyfta till 500 000 dollar under mötet i Helsingfors. 

”Vi försöker ännu få med sådana länder som Ryssland, Kina, Brasilien, Mexiko och Argentina för att de skulle börja finansiera OCHA:s verksamhet. Vi arbetar för att nå målet men det tar tid."

"Vi står inför stora utmaningar. Finanskrisen har allvarliga följder som inte syns riktigt ännu men det är en öppen fråga hur de människorna, som redan nu lever helt på kanten till avgrunden, ska klara sig i fortsättningen", konstaterar Holmes.

Ordförandeskapet flyttar från Finland till Australien

Finland har i år beviljat OCHA tre miljoner euro i allmänt anslag. Dessutom stöder Finland FNs centraliserade fond för nödhjälp, CERF, med sex miljoner euro.

På Ständerhuset samaldes finansiärerna av FN:s humanitära byrå OCHA. Bild: Raino Heinonen På Ständerhuset samaldes finansiärerna av FN:s humanitära byrå OCHA. Bild: Raino Heinonen

”Under mötet i Helsingfors talar vi om OCHA:s verksamhet, strategi, struktur och finansiering. Finlands ordförandeskap tar slut i slutet av juli, och då tar Australien över", konstaterar chefen för den avdelningen för humanitär hjälp på Finlands utrikesministerium, Ulla-Maija Finskas.

Enligt Finskas har OCHA:s verksamhet utvecklats målmedvetet under de senaste åren. Organisationerna har förbättrat sitt samarbete på många sätt. De har delat ut huvudansvaret för olika specialområden beroende på sitt eget kunnande. Till exempel bär UNHCR huvudansvaret för att administrera flyktinglägren och Unicef för vatten och sanitet.

"Det har visat sig vara väldigt viktigt att nödhjälpsfonden CERF ökades från 50 miljoner dollar till 500 miljoner dollar., Det här underlättar betydligt arbetet med att fatta snabba hjälpbeslut", säger Finskas.

"Utmaningarna för den humanitär hjälpen har vuxit hela tiden. En väldigt viktig fråga är hur man ska nå de hjälpbehövande om regeringarna inte vill samarbeta med biståndsorganisationerna. Det här handlar också om mänskliga rättigheter."

Allt som allt ger Finland i år humanitär hjälp för 73 miljoner euro.

 Riitta Saarinen 

Skribenten är en frilansjournalist som är specialiserad på utvecklingsfrågor.