Ungdomsgrupp: Läget i Burma visar FN:s problem

Den utrikes- och säkerhetspolitiska ungdomsgruppen anser att Burmas situation och andra motsvarande biståndskriser endast kan förebyggas genom att FN:s roll förstärks. ”Det internationella samfundet kan inte rulla tummarna medan tiotusentals burmeser dör i onödan” konstaterade gruppen i sitt ställningstagande fredagen den 16 maj.

Rina Kuusipalo och Hannu Kotipelto diskuterade situationen i Burma. Den utrikes- och säkerhetspolitiska ungdomsgrupp som insattes på utrikesminister Ilkka Kanervas initiativ öppnade sitt tredje möte fredagen den 16 maj. Syftet med gruppen är att på ett övergripande sätt dryfta utrikes- och säkerhetspolitiska frågor och kommentera den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen i dess beredelseskede.

När ungdomarna samlades på fredagen gav de följande utlåtande:

Burmas situation visar FN:s problem

En orkan har ställt till med en humanitär kris i Burma som saknar motstycke. Orkanen har krävt mer än 100 000 människoliv, och gett upphov till en massiv humanitär kris som hotar sluka ytterligare tiotusentals människors liv.

Det internationella samfundet har erbjudit sig att hjälpa burmeserna men juntan som styr landet ställer sig på tvären. Den utrikes- och säkerhetspolitiska ungdomsgruppen anser att det internationella samfundet inte kan rulla tummarna medan tiotusentals burmeser dör i onödan. Läget i Burma visar särskilt hur oförmöget FN är att lösa situationen. FN borde ha möjligheter att garantera att hjälp når fram, även om någon militärjunta motsätter sig biståndleveranser.

FN:s medlemsstater förband sig år 2005 till principen om skyddsansvar, som förpliktigar staterna att agera då någon av medlemsstaterna kränker sina medborgares rättigheter med sin egen verksamhet. Den utrikes- och säkerhetspolitiska ungdomsgruppen befarar att skyddsansvaret håller på att glömmas bort och bli en tom fras.

Läget i Burma visar att FN:s säkerhetsråd i sin nuvarande form är oförmöget att lösa internationella kriser trots att man antagit principen om skyddsansvar. Kriser förutsätter kraftiga ställningstaganden och beredskap att tillgripa humanitär intervention. Nu ser det ut som att det urvattnade rådet med sin vetorätt från andra världskriget inte klarar av detta.

Gruppen anser att biståndskriser motsvarande den i Burma endast kan förebyggas genom att FN:s roll förstärks. Det förutsätter att inget medlemsland i säkerhetsrådet kan hindra majoritetens krav på att mänskliga rättigheter tryggas.

Mera information: gruppens ordförande Johan Ekman, johan.ekman@helsinki.fi, tel. 050 592 3385.