Nobelprisvinnaren Shirin Ebadi till Finland

Den iranska människorättsaktivisten och 2003 års mottagare av Nobels fredspris Shirin Ebadi besöker Finland den 17-19 december.

Shirin Ebadi tilldelades Nobels fredspris år 2003 för sitt arbete för främjande av demokrati och mänskliga rättigheter. Ebadi har framför allt arbetat med att förbättra kvinnors och barns ställning i Iran och har varit en aktiv förkämpe för de mänskliga rättigheterna i sitt hemland. Shirin Ebadi är den första muslimska kvinna som tilldelats Nobels fredspris.

Shirin Ebadi, som besöker Finland på inbjudan av FN:s utvecklingsfond för kvinnor Unifem, diskuterar med republikens president Tarja Halonen och ledningen för utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning. Hon träffar även riksdagsledamöter och representanter för medborgarorganisationer och i Finland bosatta iranier.

I samband med besöket talar Ebadi vid offentliga tillställningar lördagen den 18 december i Tammerfors huvudbibliotek och söndagen den 19 december i Myrbacka kyrka i Vanda. Ebadis besök anknyter även till utrikesministeriets 2004 års kampanj Arabvärlden och utvecklingen.

Närmare upplysningar: verksamhetsledare Leena Schmidt, Finlands UNIFEM rf, www.unifem.fi,(Linkki toiselle web-sivustolle.) tfn (09) 694 0944, och lagstiftningssekreterare Janina Hasenson, utrikesministeriets enhet för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter, tfn 09 160 55320.







Shirin Ebadis personuppgifter(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Organisationen för barnens rättigheter i Iran(Linkki toiselle web-sivustolle.)

ihmisoikeudet