Naisten ääni kuuluu Kuubassa

Kuubalainen Mariela Castro Espín on optimistinen maansa tulevaisuudesta: ”Eri sukupolvien uhrauksien tulee kantaa jonnekin.” Hän toivoo, että yhä useampi osallistuisi päätöksentekoon. 

”Monesti tiedämme oikeutemme, mutta emme tiedä, kuinka käyttää niitä”, hän pohtii ja  sanoo uskovansa dialektiseen sosialismiin, jossa on paljon eri värejä. 

Mariela Castro Espín on Kuuban CENESEX-keskuksen johtaja ja maan presidentin Raul Castron tytär. Järjestö tekee aktiivista valistustyötä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamiseksi. Mariela Castro äiti oli Kuuban naisliiton pitkäaikainen puheenjohtaja. 

Mariela Castro Espín tekee työtä sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi Kuubassa. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä Mariela Castro Espín tekee työtä sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi Kuubassa. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

"Työssäni on erityisen tärkeää vaikuttaa kuubalaiseen asenneilmapiiriin", Castro sanoo. Ennakkoluulot ja periaatteet istuvat syvällä macho-kulttuurissa. Psyko-kulttuurisiin asenteisiin vaikuttaminen on hidasta ja vaikeaa. Se vaatii Castron mielestä paitsi uutta lainsäädäntöä ennen kaikkea kasvatusta ja valistusta. 

Kuuban naisjärjestöt yhdistyivät Naisliitoksi vuonna 1960, Castro kertoo. Naisliitolla on suuri merkitys lainsäädäntöön ja se on merkittävä toimija Kuuban politiikassa. Järjestöön kuuluu yli neljä miljoonaa jäsentä eli enemmistö Kuuban naisista. Castron mukaan kukaan ei halua hankaluuksiin järjestön kanssa. Peräänantamattomia ja sisukkaita jäseniä siis. 

Vuonna 1975 maassa tuli Naisliiton aloitteesta voimaan laki, jossa määriteltiin mm. se, että lasten kasvatus kuuluu kotona molemmille vanhemmille. Tämän jälkeen lainsäädäntöön on saatu lisää kohtia, jotka tukevat vanhempien vastuun jakamista. Naisnäkökulman näkyminen lainsäädännössä ei sinänsä ole yllättävää maassa, jossa parlamenttipaikoista 43 prosenttia kuuluu naisille ja jossa lähes 70 prosenttia yliopisto-opiskelijoista on naisia. Naiset ovat erityisen vahvasti edustettuina oikeuslaitoksen eri elimissä.

Kriittisyys kasvaa Kuuban mediassa

Castro kertoo, että kriittisyys on kasvanut Kuuban lehdistössä ja yleisöpalstoilla käydään debattia erilaisista asioista. Radio on maassa suosittu ja sieltä kuulee kriittisempiä äänenpainoja kuin televisiosta.  Castro on ylpeä maansa televisio-ohjelmista ja sanoo, että monia kuubalaisia ohjelmia näytetään myös useissa Etelä-Amerikan maissa näkyvällä Telesur-kanavalla. 

Internet-yhteydet Kuubassa lienevät maailman hitaimpia ja kalleimpia. ”Kauppasaarron takia internet toimii satelliitin kautta, emme voi käyttää kaapelia ja siten yhteydet ovat kovin kalliita”, Castro kertoo ja jatkaa, että monet kuubalaiset virittävät omia laittomia yhteyksiä kalliiden hintojen vuoksi. Jotkut työyhteisöt tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuuden käyttää internetiä. Castro pitää tärkeänä, että internet-yhteydet yleistyisivät myös Kuubassa. 

Kuubassa terveydenhuolto ja koulutus ovat ilmaisia, mutta palkat ovat matalat. Miten kuubalainen tulee toimeen 15 dollarin kuukausipalkalla? ”Hän etsii itselleen erilaisia vaihtoehtoja ja lisäansioita esimerkiksi julkaisutoiminnasta. Monissa perheissä on joku, joka ansaitsee palkkansa vaihdettavissa pesoissa, useilla on perheenjäseniä ulkomailla, jotka auttavat ja jotkut varastavat valtiolta ja myyvät eteenpäin”,  Mariela Castro vastaa. 

Castro on käymässä Suomessa Suomi-Kuuba-seuran vieraana ja osallistuu muun muassa Maailma kylässä -tapahtumaan. Häntä kiinnostaa kovasti se, miten Suomessa järjestäydytään yhteisöiksi ja miten ihmiset saadaan kunnioittamaan sääntöjä. Myös suomalainen kirjastojärjestelmä ja koulutus ovat psykologin koulutuksen saaneen Mariela Castron kiinnostuksen kohteita.

ihmisoikeudet
sosiaalinen sukupuoli