Kvinnorna bygger ett nytt Afghanistan

Kvinnorna i Afghanistan sliter med två eller tre jobb samtidigt när de bygger upp sitt lands framtid, visade det sig när utrikesministeriet, USA:s ambassad och kvinnojournalisternas förening ordnade ett seminarium i tisdags.

Gayle Lemmon, foto: Eero Kuosmanen Hur kan kvinnliga företagare framställa produkter för de internationella marknaderna innan de mättat munnarna i sin egen familj? undrar Gayle Lemmon. Foto: Eero Kuosmanen

”Kvinnliga företagare är nyckeln till Afghanistans utveckling, men i medierna beskrivs kvinnorna som offer istället för opinionsbildare. Kvinnor startar företag, ansvarar för frivilligorganisationsverksamheten och bedriver skyddshem för andra kvinnor. Kvinnorna står för en stor del av familjernas inkomster och de använder sina pengar på familjen och barnens utbildning. När både flickor och pojkar får utbildning förändras saker och ting snart i en bättre riktning”, tror redaktören Gayle Lemmon som är insatt i Afghanistanfrågor.

Hon har studerat de afghanska kvinnornas verksamhet i små och medelstora företag. Enligt henne är Afghanistan fortfarande mycket dominerat av jordbruket, och största delen av småföretagarverksamheten bygger på jordbruk och förädling av jordbruksprodukter. De kvinnliga företagarnas problem är anskaffningen av kapital, att få ut sina produkter på marknaden, och det hot som säkerhetsläget innebär.

Marknadsföringen innebär många svårigheter. Många afghanska produkter är dyrare än t.ex. de som kommer från Pakistan. Hur kan de kvinnliga företagarna framställa produkter för internationella marknader innan de mättat sin egen familjs munnar?

Mikrokrediter bär frukt

”Medborgarorganisationerna har hjälpt de kvinnliga producenterna och marknaderna att finna varandra. Samtidigt har man utvecklat bättre produkter som också duger till export och internationella marknader”, berättar Gayle Lemmon om de lyckade lösningarna.

”Genom att stödja kvinnliga företagare kan man förbättra människors levnadsomständigheter. Invånarna i Afghanistan längtar efter ett tryggt, normalt liv. Redan det att man kan skicka sina barn tryggt till skolan är en stor förändring i människornas liv.”

Man har åstadkommit utmärkta resultat med mikrokreditprogrammet i Afghanistan. Över 450 000 kunder har redan beviljats mikrokrediter och av dem är 60 % kvinnor. Med mikrokrediterna har man lyckats skapa nästan 700 000 nya arbetsplatser. De flesta som fått mikrolån grundar nya småföretag och tar sina första steg in i arbetslivet. 96 % av lånen har betalats tillbaka.

Kvinnornas förbättrade ekonomiska ställning har också förbättrat deras status i samhället.

Enligt Lemmon verkar företagarna i Afghanistan i verkligt svåra förhållanden. Journalister och medborgarorganisationers personal kidnappas och dödas ofta. Av de framgånsgrika företagarna är både män och kvinnor gynnsamma offer för våld.

Finland stödjer jämlikhet

Avdelningschef Petri Tuomi-Nikula anser att det är viktigt med mera information om Afghanistan. Foto: Eero Kuosmanen Avdelningschef Petri Tuomi-Nikula anser att det är viktigt med mera information om Afghanistan. Foto: Eero Kuosmanen

”Det är viktigt att vi ger ut riktig information om Afghanistan i Finland. Landet har blivit viktigt för vår utrikes- och säkerhetspolitik. Finland bygger upp en stat som respekterar mänskliga rättigheter i Afghanistan, men det lyckas inte utan kvinnornas insatser. Det finska utvecklingssamarbetet stödjer i hög grad jämlikhet i Afghanistan. Tyngdpunkten för samarbetet mellan Finland och Afghanistan ligger på jämlikhet mellan könen och på landsbygdens utveckling. År 2009 uppgick Finlands stöd till 18 miljoner euro”, berättade utrikesministeriets chef för informations- och kulturavdelningen, Petri Tuomi-Nikula.

Under seminariet visades Kirsi Mattilas dokumentär om vardagen i Kabul. Zahra som förekommer i filmen arbetar som sjuksköterska, företagare och journalist.

”Männen i vårt land gillar inte att kvinnorna har utbildning och högre ställning i samhället än de. Därför känner kvinnor sig inte alltid trygga ens i skyddshem. De afghanska kvinnorna har mycket att ge för samhällets utveckling men de litar inte tillräckligt på sig själva. Vi måste vara modigare och kräva våra rättigheter, ingen kommer att servera oss dem på bricka. Eftersom Finlands kvinnor kunnat ta sig till samhällets topp, kan vi också”, säger Zahra.

sosiaalinen sukupuoli