Naiset ja kehitys; kuulumisia YK:n naisten aseman toimikunnan 60. istunnosta

YK:n naisten asemaa käsittelevä toimikunta (Commission on the Status of Women, CSW) kokoontui 60. istuntoonsa New Yorkissa 14.–24. maaliskuuta 2016. Istunnossa keskusteltiin siitä, miten naisten taloudellista ja poliittista asemaa ja oikeuksia voidaan parantaa osana kestävää kehitystä.

Tasa-arvon saavuttaminen on yksi syksyllä 2015 pidetyn YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen ja siinä hyväksytyn Agenda 2030:n erillistavoitteista. Tasa-arvo on mukana myös muissa kestävän kehityksen tavoitteissa. Istunnon päätteeksi hyväksytyt loppupäätelmät (Linkki toiselle web-sivustolle.)ohjaavat YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan työtä kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanossa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon naisten asema -toimikunnan 60. istunnon avajaisissa. Kuva: Niina Nykänen

Pääsihteeri Ban Ki-moon, jonka kausi päättyy tämän vuoden lopussa, korosti istunnon avajaisissa tehneensä parhaansa tasa-arvon edistämiseksi YK:ssa. Hän sanoi, että johtajuus ei ole kiinni sukupuolesta ja että naiset työskentelevät usein hankalimmissa olosuhteissa. Miehillä on tärkeä rooli tasa-arvon edistämisessä. Pääsihteeri painotti puheessaan, että naisiin kohdistuva väkivalta on aina ihmisoikeusloukkaus. Erityisenä huolenaiheena on seksuaalivähemmistöihin kuuluviin naisiin kohdistuva väkivalta. Toimikunnan istunnon toisena pääteemana oli tänä vuonna naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy.

Suomen pysyvä YK-edustaja Kai Sauer vetosi Suomen järjestämissä tilaisuuksissa sen puolesta, että YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi valittaisiin nainen. Suurlähettiläs Sauer totesi, että YK:ssa on rikottu useita lasikattoja, mutta yksi on vielä rikkomatta.

Pysyvä YK-edustaja Kai Sauer, tasa-arvosuurlähettiläs Anne Lammila ja tasa-arvoasianneuvottelukunnan puheenjohtaja Sari Raassina avajaisistunnossa. Kuva: Verna Adkins.

YK:n ensimmäisen naispuolisen apulaispääsihteerin työtä kunnioitettiin perinteisessä Helvi Sipilä -sivutapahtumassa, jonka ulkoministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö järjestivät yhteistyössä suomalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Suomen tasa-arvosuurlähettiläs Anne Lammila piti pääpuheet sivutapahtumissa, joissa käsiteltiin naisten asemaa tietoteknologian hyödyntämisessä, sukupuolten tasa-arvoa arvoa kansainvälisen kaupan maailmanlaajuisissa arvoketjuissa sekä naisten oikeutta veteen ja sanitaatiopalveluihin.

Suomi isännöi myös pohjoismaisia sivutapahtumia, joissa keskusteltiin tasa-arvon merkityksestä kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanossa sekä seksismistä ja vihapuheesta internetissä. Suomi toimii kuluvana vuonna Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana.

Suomen valtuuskuntaa johti valtiosihteeri Jari Partanen tasa-arvoasioista vastaavan ministerin Juha Rehulan sijaisena. Jäseninä oli tasa-arvoasiainneuvottelukunnan ja työelämä- ja tasa-arvolautakunnan edustajia ja kansalaisjärjestöedustajia sekä ulkoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiä.

Suomen valtuuskunta ja suomalaisia kansalaisjärjestöedustajia Suomen YK-edustustossa. Kuva: Niina Nykänen.
YK