Hur kan utlandsfinländare skaffa pass?

Det lönar sig att planera när man lämnar in sin passansökan i god tid. För utlandsfinländare gäller det att ansöka om pass när man reser till Finland eller något resmål där det finns en finländsk beskickning.

Kontrollera hur länge ditt pass är giltigt i god tid före nästa resa. Foto: svenwerk, Flickr.com, ccby 2.0 Kontrollera hur länge ditt pass är giltigt i god tid före nästa resa. Foto: svenwerk(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), Flickr.com, ccby 2.0

Man måste alltid närvara personligen när man ansöker om pass. Det gäller också barn, som numera måste ha egna pass. Man kan anhålla om ett nytt pass redan innan det föregående blivit gammalt.

Ansökningsblanketten skrivs numera ut direkt från befolkningsregistersystemet. Om dina uppgifter i Finlands befolkningsregister är förlegade går det inte att anhålla om pass. Du måste alltså först uppdatera uppgifterna i registret och därefter på nytt anhålla om pass.

Finländare som är bosatta utomlands kan anhålla om pass vid vilken polisstation i Finland som helst när de besöker Finland. Det är billigare att skaffa passet i Finland än utomlands. Ett vanligt pass som skaffats i utlandet kostar cirka 120 euro, medan ett (vanligt pass) som skaffats i Finland kostar 52 euro.

När du ansöker i Finland undviker du köer genom att beställa tid hos polisen i förväg: www.poliisi.fi/ajanvaraus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Du kan också beställa tid genom att ringa till polisstationen. Notera att det är obligatoriskt att beställa tid på många av polisens servicepunkter om ärendet gäller annat än brådskande tillstånd. Närmare information finns på polisstationernas egna webbplatser.

Det färdiga passet kan man be att få skickat till närmaste R-kiosk eller finländsk beskickning. Man kan också själv hämta ut det på en polisstation i Finland som beviljar pass.

Finska medborgare kan lämna in sin passansökan var som helst i världen där det finns en finländsk beskickning. Exakta uppgifter om vilka servicepunkter som beviljar pass i utlandet finns på utrikesministeriets webbplats(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

I brådskande fall kan man anhålla om pass av rörliga polisens tillståndsservice på Helsingfors flygplats. Observera att enheten på flygplatsen i första hand betjänar passagerare som reser via flygplatsen.

Kontrollera hur länge ditt pass är giltigt i god tid före nästa resa! I många länder krävs det att pass är giltiga i minst sex månader efter resans slut.