Inga nya beslut vid ministermötet

FNB 17.1.

Utrikesminister Erkki Tuomioja och Sveriges utrikesminister Carl Bildt träffades i Vanda. Finlands och Sveriges utrikesministrar och försvarsministrar fattade inga nya beslut om ländernas försvarssamarbete när de träffades på onsdag kväll i Vanda. Enligt ministrarna gick det inofficiella mötet endast ut på att höra varandras åsikter om saker och ting.

I offentligheten hade större förväntningar på mötet uppstått efter att utrikesminister Erkki Tuomiojas (sdp) uttalande hade tolkats som ett förslag till märkbart mera försvarssamarbete mellan Sverige och Finland. Tuomioja dämpade förväntningarna redan tidigare på dagen när han sade att bägge länder också i fortsättningen kommer att sköta sitt försvar själva.

Tuomioja berättade för FNB att Sveriges och Finlands ministrar hade klarlagt situationen i den säkerhetspolitiska debatten i bägge länder under onsdagens möte. Båda länder fortsätter på samma linje som hittills och några förändringar finns inte i sikte enligt Tuomioja.

Enligt Tuomioja konstaterade man att allt som Sverige diskuterar med Norge kan man också diskutera med Finland. I framtiden kommer man att se om det går att bedriva samarbete t.ex. när det gäller anskaffningar med avsikt att åstadkomma större effektivitet och besparingar. Ett exempel kan enligt Tuomioja vara flygtransportkapaciteten, som är ett aktuellt ämne både i Finland och i Sverige. Också Sveriges utrikesminister Carl Bildt framhöll att det inte är någon ny tanke. Finland och Sverige har utvecklat sitt försvarssamarbete på flera sätt i 10-15 års tid. Enligt Bildt är diskussionen i Finland väldigt lik den som förs i Sverige och man har kommit fram till i stort sett samma lösningar. Bildt anser att Natomedlemskap inte på något sätt är en aktuell fråga i Sverige, även om man idkar tätt samarbete med Nato.

Både Finland och Sverige deltar i fredsbevararoperationen i Afghanistan, vilket man också diskuterade under ministermötet. Tuomioja berättade att bägge länder fortsätter sin verksamhet där men utvidgar den inte .