Snabbt återseende mellan minister Väyrynen och kazakstanska parlamentets talman

Minister Väyrynen och det kazakstanska parlamentets talman Ural Muhamedzjanov. Foto: Eero Kuosmanen. Kazakstanska parlamentets talman Ural Muhamedzjanov och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen träffades i går igen, denna gång i Finland. Finland och Kazakstan är inne i ett aktivt besöksskede, konstaterade talman Muhamedzjanov och minister Väyrynen då de träffades i Helsingfors efter ett uppehåll på tre månader.

I höst sammanträder en blandkommission mellan länderna och samtidigt hålls ett affärsforum om Kazakstan för finländska affärsmän och investerare. Nästa år väntas Kazakstan inrätta en ambassad i Finland, bekräftade talman Muhamedzjanov för minister Väyrynen, som i sin tur öppnade Finlands första ambassad i Centralasien i Astana under en exportfrämjande resa i Kazakstan.

På handelsfronten är nyheterna från Kazakstan uppmuntrande. Med hjälp av kazakstanska statens oljefond har landet lyckats ta sig ur den ekonomiska krisen snabbare än andra länder i regionen. Ekonomin är redan på god väg att återhämta sig, berättade talman Muhamedzjanov och välkomnade nya finländska företag till Kazakstan.
 

Ministeri Väyrynen ja Kazakstanin parlamentin puhemies Ural Muhamedžanov  tapasivat kolmen kuukauden tauon jälkeen Helsingissä. Kuva: Eero Kuosmanen. Minister Väyrynen och det kazakstanska parlamentets talman Ural Muhamedzjanov träffades i Helsingfors efter tre månaders uppehåll. Foto: Eero Kuosmanen.

I det här läget är det viktigt att stimulera handelsförbindelserna, konstaterade minister Väyrynen och önskade att den finländska affärsvärlden kände till den stora potentialen som döljer sig i Kazakstan. Talman Muhamedzjanov kom med beskedet att det kazakstanska parlamentet nu godkänt ett skatteavtal som hindrar dubbelbeskattning mellan länderna.

Kazakstan leder i år OSSE som första centralasiatiska land. Minister Väyrynen gratulerade de kazakstanska gästerna till ett lyckat OSSE-ordförandeskap som inte saknat utmaningar, och påpekade samtidigt att OSSE-processen startade i Finland.

Den kazakstanska parlamentsdelegationens första Finlandsbesök avslutas i dag. Ansedda kazakstanska parlamentariker har sedan förra söndagen bland annat bekantat sig med finländska IT-företag, träffat statsministern, utrikeshandels- och utvecklingsministern, undervisningsministern och riksdagens talman.