Minister Väyrynen bantade sju kilo för barnen i Nepal

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen gick ner sju kilo under en bantningskampanj, och samlade därmed in 105 euro till förmån för lärarutbildningen i Nepal.

Minister Paavo Väyrynen. Foto: Eero Kuosmanen. När ministern började banta i slutet av februari visade vågen 92 kilo. Då satte ministern som mål att gå ner minst tre kilo, men tävlingsinstinkten sporrade honom till ett bättre resultat och till att fortsätta kampen till kampanjens sista dag.

”Jag har låtit bli alla extra bullar och även i övrigt undvikit kolhydrater”, avslöjade ministern hemligheten bakom dieten.

När kampanjen startade oroade sig ministern för att många får tillbaka de tappade kilona under sommaren, och att det därför borde ordnas en kontrollvägning på hösten. Ministern föreslog att den som inte hållit den uppnådda vikten själv ska donera en summa som motsvarar kilona till utvecklingssamarbetet.

”Själv tänker jag hålla måtten och i själva verket fortsätta att gå ner i vikt, även om det inte längre ingår i kampanjen. Helt lätt kommer det säkert inte att vara för mig heller. Jag har ökat i vikt då och då redan under kampanjen”, sade ministern om problemet som är bekant för många bantare.

Ministern utmanar alla andra som kämpat under våren att hålla vikten de nått och, om kilona kommer tillbaka, att donera motsvarande summa till förmån för utvecklingssamarbetet.

”Jag vill samtidigt tacka privatpersonen som kom med idén till kampanjen och som är kampanjens donator. Vi behöver fler sådana här nya sätt att driva utvecklingssamarbete och samla medel. Också arbetsgruppen för utvecklingsfinansiering, som jag tillsatte i våras, arbetar för tillfället för detta syfte”, konstaterade ministern.