Ministeri Väyrynen: Suomen ja Vietnamin kaupan kehityksellä suuret mahdollisuudet

”Suomen tavoite on kehittää Vietnam-yhteistyötä kohti tasavertaista kaupallis-taloudellista kumppanuutta, jonka pohjana ovat investoinnit, innovaatiot ja tieto”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen totesi 21. toukokuuta järjestetyssä Suomen ja Vietnamin taloussuhteita käsittelevässä foorumissa. Hän kiitteli samalla niin Suomen kuin Vietnaminkin elinkeinoelämän puolelta paikalla ollutta runsasta seminaariosanottoa.

Suomen ja Vietnamin yhteistyö alkoi 1970-luvulla kehitysyhteistyön pohjalta, mutta Vietnamin kehittyessä yhteistyö on laajentunut yhä nopeammin uusille alueille. Vietnam tarjoaakin tätä nykyään merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia ja on houkutteleva ympäristö ulkomaisille sijoituksille. Kaupan tarjoamista mahdollisuuksista huolimatta viime vuonna maiden välinen kauppavaihto oli noin 160 miljoonaa euroa, joten kasvunvaraa yhteistyössä on paljon.

”Pitkäaikainen kehityskumppanuus on luonut vahvan pohjan maiden välisille suhteille. Tällä hetkellä keskitymme vesihuoltoon, sanitaatioon ja maaseudun kehitykseen mutta samalla yhteistyömme on laajentumassa ja monipuolistumassa: viime syksynä aloitimme innovaatiokumppanuuden, jonka tavoite on edistää erityisesti yksityisen sektorin, yliopistojen ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä.”, ministeri Väyrynen mainitsi.

Suomi on kehittämässä myös Mekong-joen alueella energia- ja ympäristökumppanuutta (Energy and Environment Partnership EEP). ”Nämä uudet ohjelmat tarjoavat uusia mahdollisuuksia myös Suomen ja Vietnamin väliselle yhteistyölle ja Vietnamille mahdollisuuden lisätä talouskasvuaan”, ministeri Väyrynen totesi. Ministeri korosti myös, että uusien yhteistyömuotojen avulla Suomi haluaa olla mukana tukemassa Vietnamia sen tavoitellessa teollistuneen keskitulon maan statusta vuoteen 2020 mennessä.

Puheessa Väyrynen nosti esille myös Suomen esimerkit, jotka toivottavasti toimisivat rohkaisuna myös Vietnamin taloudelliselle kehitykselle. Ministeri muistutti Suomen olleen vielä toisen maailmansodan jälkeen kehitysmaa, mutta on sitkeällä työllä saavuttanut nykyisen asemansa teollisuusvaltiona ja tietoyhteiskuntana. Väyrynen korosti erityisesti kestävän kehityksen merkitystä ja nosti erikseen esille mm. demokratian, ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja oikeusvaltion periaatteiden noudattamisen.

”Suomea on mielestäni myös siunattu ankarilla olosuhteilla. Pohjoisen elinolosuhteet, niukat raaka-ainevarat, energiaintensiivinen teollisuus ja pitkät etäisyydet ovat pakottaneet meidät kehittämään energiatehokkuutta, uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä ja ympäristöystävällistä teknologiaa. Näillä sektoreilla Suomeen on kehittynyt maailman huippuluokkaa olevaa osaamista, jota mielellämme tarjoamme myös muille”, Väyrynen totesi.

Väyrynen korosti, että vientivetoisena maana Suomen menestyksen perusedellytyksenä on ollut myös maailmanlaajuinen vapaakauppa. Hän kiittelikin Vietnamin jäsenyyttä maailmankauppajärjestö WTO:ssa ja toivoo, että Vietnam jatkaa bisnesympäristönsä uudistamista. ”Suotuisa ja avoin liiketoimintaympäristö on paras tapa houkutella maahan ulkomaisia sijoituksia. Uskon, että vapaakauppasopimus EU:n kanssa tulee hyödyttämään sekä vietnamilaisia että eurooppalaisia yrityksiä.”

Vietnamin presidentti Nguyen Minh Triet korosti omassa puheenvuorossaan sitä, että Vietnamin ja Suomen pitkäaikaiset ystävyyssuhteet luovat vankan perustan maiden välisten liiketoimintasuhteiden kehittämiselle. Presidentti korosti myös sitä, että ulkomaisille sijoituksille suotuisa liiketoimintaympäristö on kehittynyt nopeasti Vietnamissa, ja toivotti suomalaisyritykset tervetulleiksi Vietnamin markkinoille.

Vietnamin presidentti Nguyen Minh Trietin valtiovierailulla oli mukana yli 80 hengen yritysvaltuuskunta. Seminaarin päätavoitteina oli edistää suomalaisten yritysten yhteistyömahdollisuuksia Vietnamissa sekä laajentaa ja vahvistaa Suomen ja Vietnamin yhteistyötä. Seminaarin järjestivät Finpro ja Vietnamin kauppa- ja teollisuuskamari.
 

Väyrynen Suomi-Vietnam -seminaarissa 2 Seminaarissa kuultiin monia korkean tason puhujia. Kuva: Eero Kuosmanen.