Minister Väyrynen vill koppla EU:s jordbrukspolitik till den globala handels- och utvecklingspolitiken

Minister Väyrynen och MTK:s ordförande Juha Marttila diskuterade tryggad livsmedelsförsörjning. Foto: Eero Kuosmanen. Minister Väyrynen och MTK:s ordförande Juha Marttila diskuterade tryggad livsmedelsförsörjning. Foto: Eero Kuosmanen

Minister Väyrynen anser att det finns skäl att utarbeta en global plan för hur en utveckling av utvecklingsländernas jordbruksproduktion kunde trygga ländernas befolkning en tillräcklig och högklassig näring. Utgångspunkten ska vara att varje land sörjer för att den egna befolkningen har tryggad tillgång till mat.

I ett tal vid seminariet ”Security of supply in agriculture and in the food sector in the European Union” i Helsingfors den 31 maj ansåg utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen att tryggad livsmedelsförsörjning i dag är en av de viktigaste frågorna inom utvecklingspolitiken, och att internationellt samarbete och ett globalt perspektiv spelar en allt större roll i frågan.

”Även om varje land själv ansvarar för en tryggad livsmedelsförsörjning borde vi sträva efter att göra upp en global plan för hur en utveckling av utvecklingsländernas jordbruksproduktion kunde trygga ländernas befolkning en tillräcklig och högklassig näring”, konstaterade minister Väyrynen.

Väyrynen påpekade att syftet framför allt ska vara att utveckla en produktion som sörjer för en tryggad livsmedelsförsörjning i landet i fråga. Exportproduktionen borde enligt ministern i första hand planeras och riktas till de växande marknaderna i syd-syd-handeln.

För närvarande kan många utvecklingsländer inte själva producera tillräckligt med mat för sitt eget folk. Samtidigt ökar matbehovet ytterligare då folkmängden ökar och matvanorna ändras.

Ministern ser inte för tillfället några stora framsteg i WTO:s frihandelsförhandlingar. Den aktuella situationen ger enligt honom också en möjlighet att se över utgångspunkterna bland annat inom jordbruket. I detta läge kunde EU enligt Väyrynen eventuellt överväga ett initiativ om att behandla frågor som rör jordbrukshandel i ett vidare utvecklingspolitiskt perspektiv.

”Vi måste fortfarande utgå från att världshandeln ska avstå från exportstöd som snedvrider konkurrensen. EU har redan på vissa villkor förbundit sig vid detta. Att avstå från exportstöd som snedvrider konkurrensen skulle inte hindra upprätthållandet av exportproduktion för högklassiga och långt förädlade produkter”, ansåg minister Väyrynen.

Ministern lämnade seminariepubliken med en fråga om huruvida man kunde koppla EU:s jordbrukspolitik till en mer omfattande handels- och utvecklingspolitik och därmed både förbättra jordbrukets ställning och lösa problem inom den gemensamma jordbrukspolitiken. Han konstaterade att detta redan delvis gjorts särskilt inom handelspolitiken, men undrade om situationen förändrats och förändras så att det finns skäl och möjlighet till nytt tänkande och ny politik.