Minister Väyrynen vid innovationsforumet EU-Ryssland: WTO-medlemskap förutsättning för rysk ekonomisk framgång

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen höll ett anförande vid innovationsforumet EU-Ryssland i Villmanstrand den 27 maj. Ministern oroade sig över att Ryssland stöter på problem i sin strävan efter att modernisera ekonomin och bli ett exportland för högteknologi om landet stannar utanför WTO.

Minister Väyrynen. Foto: Lehtikuva Oy/Statsrådets kansli. ”Det ligger klart i Rysslands eget intresse att gå med i WTO så fort som möjligt. Finland stöder ett ryskt medlemskap och även EU och många andra stora handelspartner ser fram emot det”, vädjade minister Väyrynen till de ryska beslutsfattarna.

Ministern berömde Rysslands strävan att modernisera ekonomin och bredda des bas från råvaror, energi och industriprodukter till teknologi och innovationer. Samtidigt påpekade han att reformerna måste förankras i en stabil och pålitlig handelspolitisk utveckling för att det ska vara möjligt att dra full nytta av moderniseringen och det ökande antalet innovationer.

”För att nå framgång i den globala ekonomin och för att vara konkurrenskraftiga måste företag ha fri tillgång till komponenter och material. De behöver också ett välfungerande affärsklimat som bygger på globalt överenskomna regler och gemensam praxis”, konstaterade minister Väyrynen i sitt tal.

Ministern berättade också att närområdessamarbetet mellan Finland och Ryssland öppnat många möjligheter till modernisering och utveckling i de finsk-ryska gränsområdena. Särskilt på sista tiden har fokus legat på ekonomiskt samarbete som bygger på ett jämlikt partnerskap. Inom innovationssektorn har det lanserats ett nytt finsk-ryskt projekt för att samla ihop och kommersialisera ryska innovationer.

”Syftet med projektet är att erbjuda ryska innovatörer nya möjligheter och redskap att utnyttja sina idéer kommersiellt”, berättade minister Väyrynen.

Ministern konstaterade att innovationer spelar en central roll också inom den nordliga dimensionens partnerskap. ”Partnerskapet för transport och logistik syftar till att underlätta internationella transporter och gränsöverskridning genom att främja teknologiska innovationer såsom telematik och elektronisk tullkontroll”, nämnde ministern som exempel.

Ministern sade sig tro att gränsöverskridande samarbete vid EU:s yttre gränser kommer att spela en viktig roll i den ekonomiska och sociala utvecklingen i våra regioner. Utöver det bilaterala samarbetet mellan Finland och Ryssland har tre nya samarbetsprogram startat inom EU. ”För första gången har regionerna på bägge sidorna om EU-gränsen deltagit fullt ut i programförberedelserna och inrättandet av styrsystemen, med beaktande av båda regionernas behov och intressen. För första gången bygger också finansieringen på ett jämlikt partnerskap”, gladde sig ministern.