Minister Spanta framförde sina kondoleanser till den omkomne fredsbevararens familj

Afghanistans utrikesminister Ragnin Dadfar Spanta framförde under sitt Finlandsbesök sina kondoleanser till sergeant Petri Immonens familj. Immonen omkom under en fredsbevarande insats i maj. Spanta framförde sina hälsningar till sergeantens familj vid utrikesministeriets presskonferens och försäkrade att han delar familjens lidande. Utredningen av sergeantens död hade spelat en viktig roll i utrikesminister Spantas samtal med utrikesminister Ilkka Kanerva.

Utredningen av Sergeant Petri Immonens död spelade en viktig roll i minister Spantas samtal med minister Kanerva. Sju personer dömdes för bombdådet som krävde sergeant Immonens liv, och fem av dem benådades senare. Finland bad i november i fjol Afghanistan om en utredning av orsakerna till frigivningen genom en not, och diskussionerna kring ämnet fortsatte under minister Spantas besök.

Minister Kanerva sade att han ännu inte är fullt nöjd med de svar han fått. De afghanska svaren har enligt Kanerva hittills främst handlat om brister i rättssystemet, men det har försäkrats att behandlingen av ärendet fortsätter.

"Vi fortsätter att utreda frågan med de afghanska myndigheterna tills vi fått ett klart svar på varför det här hände. Jag kommer absolut inte att förbigå frågan", sade Kanerva.

Utrikesminister Spanta försäkrade att landet fortsättningsvis strävar efter att utreda fallet och rätta till problemen inom rättsväsendet.

Spanta välkomnade det finländska biståndet till Afghanistan, och Kanerva bekräftade att Finland åtagit sig att hjälpa landet på lång sikt. Ministrarna beskrev sina samtal som konstruktiva, och Spanta välkomnade det finländska stödet för Afghanistan. Kanerva bekräftade att det finländska stödet fortsätter såväl inom krishantering som inom humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd. Finland spelar för närvarande genom sitt ordförandeskap också en ny roll i stödet via OSSE.

Armén kan inte ensam lösa drogproblemet

Utrikesminister Spanta fick vid presskonferensen bland annat svara på frågor om narkotikasituationen i Afghanistan. Minister Spanta påpekade i sina svar att största delen av narkotikan i landet produceras i provinsen Helmand i södra Afghanistan, där talibanerna är aktiva.

Drogproblemet är tätt förknippat med säkerhetsproblemet eftersom terrorverksamheten finansieras med drogpengar, och eftersom talibanerna deltar i produktionen. Problemet försvåras dessutom av att en del av landsbygdens befolkning är ekonomiskt beroende av narkotikaproduktionen.

För att lösa narkotikaproblemet behöver Afghanistan enligt Spanta en övergripande plan, som kombinerar militära åtgärder och myndigheternas insatser med utvecklingsarbete i regionen och en långsiktig plan för att säkra odlarnas uppehälle.

Minister Spanta ombads också kommentera Natoländernas dispyt om antalet trupper som ska sändas till Afghanistan och var de ska placeras. Spanta konstaterade att han låter länderna själva diskutera frågan och att han ur sin egen synvinkel anser det viktigare att Afghanistan får utomstående hjälp för att kunna utveckla en egen armé.

En fråga framfördes också om FN:s kommande särskilda sändebud. Spanta ville inte spekulera kring utnämningen, utan sade att personens vilja att utveckla samarbete och samordning såväl mellan länderna i Afghanistan som med de afghanska myndigheterna är viktigare än personens namn.

Webbutsändning av presskonferensen (avautuu uuteen ikkunaan)