Minister Lehtomäki träffade journalister inför sin Kinaresa

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki redogjorde för aktuella händelser inom handelspolitiken vid utrikesministeriets morgonkaffe onsdagen den 10 november i Helsingfors. Minister Lehtomäki besöker nästa vecka Kina tillsammans med en finländsk företagsdelegation för att göra Finland känt i landet. Finlands utlandsrepresentationer borde i allt högre grad även främja Finlands handelsekonomiska intressen, konstaterade hon.

Handels- och industriministeriet håller på att inleda en treårig kampanj i Kina i syfte att öka kunskaperna om Finland. Kampanjen lanseras genom minister Lehtomäkis besök i Kina den 15-23 november tillsammans med en delegation bestående av 25 företag. Under besöket ligger tonvikten på miljösektorn, som ökar kraftigt i Kina och där Finland besitter specialkunskaper. Finländska företag med mycket olika utgångspunkter deltar i resan; vissa har redan ett kontaktnät i Kina medan det för andra är fråga om ett nytt marknadsområde.

Finpro Marketing Oy har gjort en undersökning om Finlandsbilden och kunskaperna om Finland i Kina för att tjäna som bakgrund till kampanjen. Resultatet var att de kinesiska företagsledarna inte ännu känner till Finland alltför bra. Det man oftast kände till var Nokia, den nordiska naturen samt skogs- och pappersindustrin. De mest välkända industrisektorerna är elektronik, papper och träförädling samt IT och telekommunikation. Finländarnas starka områden som affärsparter är enligt de svarande till exempel ärlighet samt produkternas höga kvalitet. Som områden som kräver utveckling nämndes förmågan att kommunicera med kineser samt marknadsföringen.

Trots att man i den kampanj som nu inleds koncentrerar sig på Kina tänker man inte glömma övriga tillväxtområden. Lehtomäki har till exempel en resa till indien inplanerad för februari 2005. Även utrikesministeriets handelspolitiska avdelning utreder aktivt viktiga marknader som det finländska näringslivet bör uppmuntras att ge sig in på. Institutioner som främjar den finländska internationaliseringen, utöver utrikesministeriet även bland annat handels- och industriministeriet och Finpro, har dessutom utarbetat en nationell strategi för internationalisering inom ramen för ett särskilt exportforum.

På frågan om Finlands eventuella framtida framgångsområden betonade Lehtomäki att Finland har valt att satsa på kunnande. Man kan inte nämna något särskilt område som kommer att bli det nästa där Finland besitter toppkunskaper. När vissa förutsättningar uppfylls är det möjligt att nå framgång. Finlands problem har varit att man nog gör goda tekniska innovationer, men inte lyckas omsätta dem i kommersiella produkter. Ändringarna gäller emellertid inte enbart Finland, utan även många andra länder är tvungna att utarbeta nya strategier för att kara sig. Handels- och industriministeriets kanslichef Erkki Virtanen påminde att det finns ytterligare information om detta ämne i den globaliseringsrapport som nyligen offentliggjordes.

Lehtomäki höll med kanslichef Virtanen om att främjandet av handelsekonomiska intressen bör stärkas i utlandsrepresentationernas arbete. Detta arbete spelar redan en betydande roll i många representationer, men inte i alla. De finländska företagen bör kunna utnyttja representationerna även på de orter där Finpro inte är verksamt.

Angående världshandelsorganisationen WTO:s utveckling konstaterade Lehtomäki att den så kallade Doharundan just inte gjort några framsteg under den senaste tiden. Orsaken till detta har varit förseningen vid utnämningen av den nya kommissionen samt omorganiseringen av Förenta staternas förvaltning i anslutning till presidentvalen. Lehtomäki tror inte att ändringarna inom USA:s förvaltning kommer att påverka förhandlingarna i någon nämnvärd utsträckning. Hon tror att man igen kommer att göra framsteg i förhandlingarna efter det att ändringarna genomförts.

Lehtomäki tror inte att handelstvisterna mellan Förenta staterna och EU på det hela taget kommer att ha någon större inverkan på Finlands export. Hon betonade att trots att det kan te sig som att det finns många handelstvister mellan EU och USA, påverkar dessa slutligen en mycket liten del av den omfattande handelns totalvolym.

Angående WTO-förhandlingarna diskuterade Ryssland och EU fortsatta förhandlingar i våras. Förenta staternas position i frågan är enligt Lehtomäki fortfarande öppen. Hon berättade att Finland och Ryssland för närvarande inte förhandlar om ett avtal om ömsesidigt investeringsskydd, eftersom länderna konstaterat att åsiktsskillnaderna är alltför stora. Det finns emellertid en beredskap att återinleda förhandlingarna om förutsättningarna ändras. Lehtomäki påminde att Ryssland till exempel inom skogssektorn betonat att man vill främja investeringar från skogsindustrin snarare än att endast fungera som exportör av råvirke.