Mielenterveysalan yhteistyö Egyptissä jatkuu instituutioiden välisenä

Suomi ja Egypti ovat tehneet vuosien ajan hedelmällistä yhteistyötä mielenterveysalalla. Uusi vaihe kumppanuudessa käynnistyi Kairossa toukokuussa, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Egyptin mielenterveysvirasto allekirjoittivat instituutioiden välistä yhteistyötä koskevan sopimuksen. 

Egyptin mielenterveysviraston johtaja Nasser Loza allekirjoittaa IKI-hankkeen aiesopimuksen. Kuva: Suomen suurlähetystö, Kairo Egyptin mielenterveysviraston johtaja Nasser Loza allekirjoittaa IKI-hankkeen aiesopimuksen. Kuva: Suomen suurlähetystö, Kairo

Yhteistyön tavoittena on parantaa mielenterveyden ongelmista kärsivien egyptiläisten elämänlaatua ja terveyttä. Hanke kehittää mielenterveyspotilaiden kuntoutuspalveluja ja parantaa oikeuspsykiatrian hoitohenkilökunnan ammattitaitoa. 

Egyptiläisten tietämystä lisätään myös Suomeen tehtävillä opintovierailuilla. Hankkeen suomalaiset asiantuntijat tulevat THL:stä ja kahdesta sen alaisesta sairaalasta. Vanhan Vaasan ja Kuopion Niuvannimen oikeuspsykiatrian sairaalat hoitavat kriminaalipotilaita. 

Uuden kehityshankkeen perustana ovat Suomen ja Egyptin mielenterveysalan yhteistyön tulokset 2002 – 2007. Niitä ovat muun muassa muutokset lainsäädännössä ja Egyptin mielenterveysalan strategisen toimintasuunnitelman luominen.

Huomio ihmisoikeuksiin

Mielenterveyskysymykset ovat tärkeitä myös ihmisoikeuksien näkökulmasta. Yhteiskunnan haavoittuvimpien ryhmien oikeuksien edistäminen sekä ihmisarvon ja ihmisarvoisen elämän puolesta toimiminen on osa Suomen hallituksen eduskunnalle vuonna 2009 antaman ihmisoikeuspoliittisen selonteon toimeenpanoa. 

Yhteistyöllä pyritään myös seuraamaan asenteita mielenterveyspotilaita kohtaan ja edistämään heidän hyväksymistään.

THL:n ja Egyptin mielenterveysviranomaisen välinen hanke päättyy vuoden 2011 lopussa.

Instituutioiden välisen yhteistyön instrumentti (IKI) mahdollistaa valtion laitosten ja virastojen osallistumisen kehitysyhteistyöhön. Hankkeiden tavoitteena on kehitysmaiden valtiollisten toimijoiden kuten ministeriöiden, laitosten ja yliopistojen osaamisen vahvistaminen. Yhteistyössä on kyse molemminpuolisesta oppimisesta tiedonsiirron ja -vaihdon ohella.