Metsäapu Tansanialle tarkastetaan

Suomen Tansanian-suurlähetystö teettää tarkastuksen Tansanian kansallisen metsäohjelman tuesta viime vuosina. Tavoitteena on selvittää, onko tuki on suuntautunut tarkoitettuihin kohteisiin ja onko sen käyttö ollut tehokasta.

Tarkastuksen tekee tilintarkastukseen erikoistunut KPMG, jonka kanssa ulkoministeriöllä on puitesopimus vastaavista selvityksistä.

Laittomasti hakattuja tukkeja takavarikoituna Rufijin kunnassa Laittomat hakkuut ovat yleisiä Tansaniassa. Kuvassa takavarikoituja tukkeja Rufijin kunnassa. Kuva: Suomen suurlähetystö, Dar es Salaam

Suomi tukee Tansanian metsäsektoria sekä julkisen sektorin että kansalaisyhteiskunnan kautta. Suunnitelmissa on laajentaa tukea myös yksityissektorille puunistutuksen ja metsäteollisuuden kehittämiseksi. Tähän liittyy myös yksityisten ja yhteisöjen toimintavalmiuksien kehittäminen, jotta ne pystyisivät hyödyntämään erilaista ilmastorahoitusta. 

Metsäsektorin haasteet ovat valtavia maassa, jonka väestö kasvaa ja  tarvitsee lisää viljelysmaata, polttopuuta ja erilaisia metsätuotteita. Yli 90 prosenttia energiantarpeesta tyydytetään edelleen puulla. Kaupungeissa puuhiili on yleisin polttoaine. Laiton puuhiilen polttaminen ja metsien hakkuu on yleistä.

Luonnonvarojen suunnittelemattomaan ja kestämättömään käyttöön osallistuvat niin maaseudun köyhät kuin kaupunkien eliitti. Raaka-aineesta ei siinä käytännöllisesti katsoen makseta mitään. Sen lisäksi että metsät häviävät, myös niistä saatavat verotulot menetetään. Tällöin metsän osuus kansallisen budjetin rahoittamisessa jää häviävän pieneksi. 

Suomi tukee kahta metsäohjelmaa

Metsäsektoria kehitetään Tansanian hallituksen ja avunantajien yhteistyöllä. Tansanian luonnonvaraministeriön metsäosasto toteuttaa kahta Suomen rahoittamaa kehitysyhteistyöhanketta. 

Suomi rahoittaa Tansanian kansallista metsäohjelmaa (National Forestry and Beekeeping Programme) kuudella miljoonalla eurolla vuosina 2009 - 2011. 

Tansaniassa toteutetaan ensimmäistä kertaa kattava selvitys metsävaroista. Suomi tukee metsävarojen inventointia 1,9 miljoonalla eurolla 2009 - 2012 YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn kautta. Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden suunnittelulle ja metsien seurannalle.

Suomen lisäksi Tanska, Belgia ja Maailmanpankki rahoittavat näitä ohjelmia.  

Tiedotuskampanja kertoo kestävästä metsätaloudesta

Mama Misitu -kampanja kertoo tanssin avulla kansalaisille heidän oikeuksistaan metsän käytössä Mama Misitu -kampanja kertoo tanssin avulla ihmisille heidän oikeuksistaan metsän käytössä. Kuva: Suomen suurlähetystö, Dar es Salaam

Tansanialaisten kansalaisjärjestöjen muodostaman Tansanian luonnonvarafoorumin Mama Misitu -tiedotuskampanja on saanut tukea Suomelta 2008 - 2009. Mama Misitun tavoitteena on vähentää laittomia hakkuita ja kertoa ihmisille kestävän metsätalouden mahdollisuuksista. 

Suomi on tukenut foorumia 500 000 eurolla. Ennen mahdollista jatkopäätöstä suurlähetystö teettää väliarvion myös tämän hankkeen tuloksista. 

WWF ja useat pienemmät kansalaisjärjestöt saavat tukea kehitysyhteistyövaroista metsänhoitoa, sen suunnittelua ja puunistutusta varten.

metsätalous