Publikation om världens marknader har utkommit

Maailman markkinat (Världens marknader) är utrikesministeriets årliga översikt över handelsförbindelser och ekonomiska relationer. Publikationen belyser förändringar i världshandeln, i handelspolitiken och på enskilda marknader och dess fokus ligger på att utvärdera och förutse politisk och legislativ utveckling som påverkar företagande.

Exporten i världen beräknas öka med 9,5 procent år 2010. Ändå kommer vi sannolikt inte i år att kunna kompensera för nedgången som fjolårets globala ekonomiska kris orsakade. Stimulanspaket i rätt tid underlättade situationen i många länder och ur handelspolitisk synvinkel är det uppmuntrande att protektionistiska åtgärder hittills inte verkar ha ökat avsevärt.

Detta år medför nya utsikter och utmaningar för handelspolitiken. I och med att Lissabonfördraget trädde i kraft i slutet av förra året fick unionen avsevärt större befogenheter och Europaparlamentet får en starkare roll i det handelspolitiska beslutsfattandet.

Utrikesministeriet har officiellt gått med i utvecklingen av det finländska innovationsarbetet genom ett samarbetsdokument om nätverket FinNode. UM:s medverkan vid sidan av ANM, Tekes och Finpro skapar allt bättre förutsättningar för att systematiskt utnyttja även den omfattande utrikesrepresentationen i det finländska innovationssamarbetet.

 Maailman markkinat 2010 (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 857 kbyte)