Maailman kestävän kehityksen tavoitteet esillä kirjastoissa

Maailman kestävän kehityksen tavoitteet esillä kirjastoissa

Parhaillaan vietettävä kestävän kehityksen viikko edistää keskustelua globaaleista Agenda 2030 -tavoitteista. Taiteilija Matti Pikkujämsän ulkoministeriölle suunnittelemat julisteet ovat esillä yli 200 kirjastossa teemaviikon aikana.

Kuva: Laura Hämäläinen
Töölön kirjaston palvelupäällikkö Maria Bang piti itsestäänselvyytenä, että Kestävän kehityksen viikko tulee näkymään Töölön kirjastossa. Julisteet on taiteillut Matti Pikkujämsä.
Töölön kirjaston palvelupäällikkö Maria Bang piti itsestäänselvyytenä, että Kestävän kehityksen viikko tulee näkymään Töölön kirjastossa. Julisteet on taiteillut Matti Pikkujämsä.

Euroopan kestävän kehityksen viikkoa vietetään vuosittain 30.5.–5.6. Teemaviikko kokoaa myös Suomessa yrityksiä, organisaatioita ja yksityishenkilöitä aloitteisiin, tilaisuuksiin ja tapahtumiin kestävän kehityksen hyväksi.

Ulkoministeriö on mukana teemaviikolla lisäämällä kirjastonkävijöiden tietoisuutta maailman kestävän kehityksen tavoitteista. Taiteilija Matti Pikkujämsän suunnittelemaa kuuden teemajulisteen sarjaa onkin tilattu yli 200 kirjastoon ympäri Suomen. Yksi näistä on Töölön kirjasto.

Kirjastojen koko toimintaidea on hyvin linjassa esimerkiksi ympäristötavoitteiden kanssa.

”Kirjastothan ovat kierrätystä parhaimmillaan”, toteaa Töölön kirjaston palvelupäällikkö Maria Bang.

Bang piti itsestään selvänä, että kirjasto on mukana kestävän kehityksen teemaviikolla tavalla tai toisella. Ulkoministeriön tarjoama julistesarja oli siihen oiva väylä. Eläinaiheisessa kuvasarjassa keskitytään köyhyyteen, ilmastonmuutokseen, tasa-arvoon, työllisyyteen ja eriarvoisuuden poistoon liittyviin YK-tavoitteisiin. Myös Suomi on sitoutunut 17 YK-tavoitteen toteuttamiseen maailmanlaajuisesti.

Bang pitää tärkeänä kirjaston kasvatuksellista roolia. Töölön kirjasto tekeekin tiivistä yhteistyötä alueen koulujen kanssa. Teemaviikkojen, maksuttomien laitteiden ja sisältöjen lisäksi kirjasto tarjoaa tiloja ja alustan kansalaisjärjestöjen tapahtumille.

”Ylipäätään kirjasto on kaikkien kansalaisten kohtaamispaikka.”

Euroopan kestävän kehityksen teemaviikon tarkoituksena on tukea ja kannustaa koko Euroopan laajuista keskustelua kestävän kehityksen kysymyksistä. Viime vuonna kestävän kehityksen viikkoon osallistuttiin 30 eri maassa 4000 eri tapahtumalla tai aloitteella.