Guvernör Jevdokimov: Finländska företag välkomna att utveckla Murmanskregionen

Minister Paavo Väyrynen träffade guvernören i Murmanskregionen Juri Jevdokimov tillsammans med en stor företagsdelegation onsdagen den 21 maj. Guvernör Jevdokimov berättade att ett särskilt förvaltningsorgan inrättats i Murmansk, och att finländska och andra utländska företag kan förbereda sin verksamhet i regionen via organet.

Minister Paavo Väyrynen träffade guvernören i Murmanskregionen tillsammans med en finländsk företagsdelegation. Foto: Lehtikuva Oy/statsrådets kansli Omkring 60 företag deltar i en resa i Murmansk under ledning av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen. Företagen vill erbjuda sin expertis till stora energi-, trafik-, gruv- och byggprojekt som ska genomföras i Murmanskregionen under de närmaste åren. Det finns också efterfrågan på expertis och arbetskraft i regionen.

Guvernör Jevdokimov sade vid samtalen med ministern att förvaltningen i regionen inrättat ett särskilt förvaltningsorgan för projekten i fråga, och att finländska och andra utländska företag kan förbereda sin verksamhet i regionen via organet.

Minister Väyrynen betonade att Finland och Lappland spelar en nyckelroll i trafik- och logistikprojekt som är viktiga för utvecklingen i Murmanskregionen. Han önskade att fler nätverk skulle bildas i de nordliga regionerna och att de nuvarande nätverken, såsom de regionala råden, kunde utnyttjas på ett effektivare sätt.

Det regionala samarbetet gynnar enligt ministern avsevärt även det ekonomiska livet på båda sidor om gränsen. Väyrynen ville framför allt påskynda öppnandet av en flygförbindelse mellan Murmansk och Rovaniemi.

"Mycket har ändrats sedan jag var här på mitt första besök i egenskap av riksdagsledamot år 1971, men det som inte har ändrats är det varma mottagandet och känslan av nordlig samhörighet", sade Väyrynen, som varit minister under fyra årtionden.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besöker Murmansk

Venäjä
pohjoinen ulottuvuus