Luotettavat lentosääpalvelut elinehto Tyynenmeren saarille

Ilmatieteen laitos kehittää Tyynenmeren saarien lentosääpalveluja ja alueen meteorologisten laitosten osaamista. Ensimmäinen työpaja järjestettiin Samoalla syyskuun puolivälissä.  

Sääpalvelu Samoalla, Kuva: Jaakko Karppanen Sääpalveluiden laatuvaatimukset kasvavat lähivuosina. Kuva: Jaakko Karppanen

Lentosääpalvelut ovat voimakkaan muutoksen kourissa kaikkialla, kun kansainvälisen ilmailujärjestö ICAOn uudet laatuvaatimukset tulevat voimaan vuonna 2012. Alueen ilmatieteen laitokset tarvitsevat niin työvoimaa kuin koulutusta voidakseen vastata kasvaviin vaatimuksiin.    

Pienille saarivaltioille laadukkaat lentosääpalvelut ovat elinehto, painotettiin Samoalla syyskuun puolivälissä järjestetyssä työpajassa. 

"Kyse on vakavasta asiasta Tyynellä valtamerellä, sillä useimmat meistä ovat riippuvaisia lentoliikenteestä saarten välisessä liikenteessä. Siinä tarvitaan täsmällistä säätietoa", Samoan luonnonvara- ja ympäristöministeriön apulaisministeri Afioga Fonotoe Pierre Meredith painotti. 

Ensimmäisessä työpajassa koulutettiin paikallisia laatupäälliköitä lentosään laatujärjestelmän käyttöönotossa. "Vajaan vuoden päästä Tongalla seuraavassa kokouksessa seurataan, miten järjestelmän kehitys on edennyt", projektipäällikkö Jaakko Karppanen Ilmatieteen laitokselta kertoo. 

Äärimmäiset sääilmiöt uhka elinkeinoille

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu ja sen edellyttämät valmiudet ovat entistä tärkeämpiä Oseanian saarivaltioille. Saaret ovat erittäin herkkiä ilmastonmuutoksen seurauksille. Meren pinnan nousu ja äärimmäisten sääilmiöiden lisääntyminen ovat jo näkyvissä.  Valtaosa saarten elinkeinoista, kuten kalastus, maanviljely, turismi, kuljetus, on riippuvaista suotuisista sääoloista. 

Ulkoministeriö tukee kehitysyhteistyövaroista Tyynenmeren sääpalveluiden kehittämistä noin 500 000 eurolla kolmen vuoden aikana. Ilmatieteen laitos kouluttaa Oseanian meteorologisten laitosten henkilökuntaa työpajojen ja verkko-opetuksen kautta. 

Yhteistyökumppanina hankkeessa on Tyynenmeren ympäristöohjelma (South Pacific Regional Environment Programme - SPREP). Sen perustajiin kuuluvat Cook-saaret, Micronesia, Fiji, Kiribati, Marshall-saaret, Nauru, Niue, Palau, Papua Uusi-Guinea, Samoa, Tonga, Tuvalu ja Vanuatu. 

Lentosään laatujärjestelmien koulutukseen osallistui laatupäälliköitä 13 saarivaltiosta. Kuva: Jaakko Karppanen Lentosään laatujärjestelmien koulutukseen osallistui laatupäälliköitä 13 saarivaltiosta. Kuva: Jaakko Karppanen

 

 

ilmastonmuutokset