Päivi Luostarinen och Nina Vaskunlahti blir avdelningschefer

Statsrådet beslutade den 3 juli att utnämna följande avdelningschefer vid utrikesministeriet:

Päivi Luostarinen Utrikesrådet Päivi Luostarinen till avdelningschef för Europaavdelningen från den 15 juli 2008.

Luostarinen har sedan 2007 varit biträdande avdelningschef vid utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien.

Hon inledde sin karriär vid utrikesministeriet år 1981 och har därefter arbetat på rättsavdelningen, politiska avdelningen, administrativa avdelningen och handelspolitiska avdelningen. Åren 2002-2005 var hon linjechef och avdelningschef vid avdelningen för Amerika och Asien. Åren 2000-2001 var hon linjechef vid handelspolitiska avdelningen.

Åren 1996-2000 var Luostarinen biträdande chef för utrikesministeriets EU-sekretariat.

Hon har också varit samordnare för FN-reformer vid avdelningen för globala frågor. Därutöver har hon tjänstgjort vid Finlands ständiga representation vid FN i New York och vid Finlands EU-representation i Bryssel.

Luostarinen var medlem i kommissionär Erkki Liikanens kabinett i Europeiska kommissionen i Bryssel 1995-1996. Hon var dessutom ledande sakkunnig vid Finlands Näringsliv 2005-2006.

Nina Vaskunlahti Utrikesrådet Nina Vaskunlahti till avdelningschef för östavdelningen från den 1 september 2008.

Vaskunlahti är för närvarande ambassadör i kommittén för de ständiga representanternas ställföreträdare Coreper 1 vid Finlands EU-representation i Bryssel. Kommittén ansvarar för beredning av den interna lagstiftningen och för förhandlingar med Europaparlamentet. Hon har innehaft uppdraget sedan 2004.

Åren 1997-2000 ansvarade hon vid Finlands EU-representation för arbetsgruppen för Östeuropa och Centralasien (Coest) och arbetsgruppen för Centraleuropa (COCEN). Under Finlands två EU-ordförandeskap hade Vaskunlahti det ledande ansvaret för ovannämnda kommitté och arbetsgrupper.

Vaskunlahti kom till utrikesministeriet 1984. Vid de finländska beskickningarna har hon varit minister vid ambassaden i Moskva 2000-2004 och tjänstgjort vid representationen vid Europeiska gemenskaperna och vid ambassaderna i Canberra och Mexico City.

Vid ministeriet har hon arbetat på utvecklingspolitiska och politiska avdelningen och som chef för enheten för närområdessamarbetet vid handelspolitiska avdelningen och chef för Rysslandsenheten vid östavdelningen.

Vaskunlahti var i Sarajevo 1996 rådgivare i ekonomisk återuppbyggnad till den höge representanten Carl Bildt vid den internationella organisationen för samordning av ekonomisk återuppbyggnad i Bosnien och Hercegovina. Hon var nationell expert vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för yttre förbindelser 1991-1992.