Lehtomäki: Euroopan kehitysrahoituksen turvaaminen tärkeä saavutus

Euroopan kehitysrahoituksen turvaaminen vuosille 2007–2013 on Suomen puheenjohtajuuden tärkeimpiä käytännön saavutuksia, sanoi Euroopan parlamentin kehitysvaliokunnassa maanantaina puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki.

Haastava neuvottelukierros tuotti tasapainoisen tuloksen, hän korosti. ”Vaikka kaikki osapuolet joutuivat tekemään myönnytyksiä joissain kohdin, meillä on nyt rahoitusväline, joka keskittyy vahvasti köyhyyden vähentämiseen ja vuosituhattavoitteisiin.”

Lehtomäki kiitti Euroopan parlamentin asiantuntemusta ja panosta kehitysrahoituspakettiin kuuluneen demokratian ja ihmisoikeuksien rahoitusinstrumentin käsittelyssä.

Euroopan unioni on sitoutunut kehitysrahoituksen kasvuun, Lehtomäki vahvisti. Myös avun tehoa on lisättävä, hän korosti. ”Puheenjohtajakaudellamme pääpaino on ollut avunantajien aiempien sitoumusten toimeenpanossa ja erityisesti Pariisin julistuksessa.”

”Uudenlaista apuajattelua kuvaa se, että yhä useammat kumppanimaistamme ovat luoneet yhteisiä kehitysavun ohjelmointiprosesseja.”

Suomen päätavoitteita puheenjohtajana on ollut edistää politiikkalohkojen koherenssia käytännön tasolla. Neuvosto on sopinut tehostavansa päätöksentekoa niin että kehitysnäkökulmat otetaan paremmin huomioon poliittisissa prosesseissa. Seuraava askel on tuottaa unionin ensimmäinen koherenssiraportti, Lehtomäki sanoi.

Lehtomäki toi puheessa erityisesti esiin kaupan ja kehityksen yhteyden. Sitä korosti Suomen kaudella järjestetty unionin kauppa- ja kehitysministerien ensimmäinen yhteisistunto, jonka pääteemana oli kauppaa tukeva kehitysapu, Aid for trade. ”EU:n on ryhdyttävä määrätietoisesti toteuttamaan Aid for trade -sitoumuksiaan. Tämä on tähdellistä koko aloitteen uskottavuuden kannalta”, hän painotti.

Kauppaa tukeva kehitysapu liittyy kiinteästi EU:n neuvotteluihin EPA-talouskumppanuuksista Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden kanssa. ”Tärkeitä asiakohtia on vielä käsittelemättä eikä aikaa neuvottelujen käymiseen ole paljon. Mikäli EPA-sopimuksia ei saada voimaan ennen 2008, syntyy epävarma tilanne, joka ei palvele kummankaan osapuolen etuja”, Lehtomäki sanoi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen puhe (englanniksi)