Laajava blir understatssekreterare, Kaikkonen konsulatschef, Rouhe administrationsdirektör och Asunmaa och Lehtinen biträdande avdelningschefer

Republikens president har i dag den 26 juni beslutat om följande utnämningar:

Jaakko Laajava Utrikesrådet Jaakko Laajava till understatssekreterare med ansvar för utrikes- och säkerhetspolitik från den 1 april 2010.

Laajava blir understatssekreterare efter att ha varit ambassadör i London sedan 2005. Laajava blev anställd vid utrikesministeriet 1971 och har utöver London även arbetat vid Finlands representationer i Warszawa, Belgrad och Madrid, vid ESK-representationen i Genève och i Washington, där han var ministerråd 1986-1990 och ambassadör 1996-2005. Vid ministeriet har Laajava bland annat arbetat på politiska avdelningen som chef för enheten för vapenkontroll, som biträdande avdelningschef 1990-1993 och som avdelningschef 1993-1996. Laajava återvänder till samma understatssekreterartjänst som han innehade 2001-2005 innan han flyttade till London.

Pirkko Kaikkonen Administrativa utrikessekreteraren Pirkko Kaikkonen till chef för konsulatet i Sydney i Australien från den 1 februari 2010.

Kaikkonen har varit konsul i Bangkok sedan 2005. Hon inledde sin karriär vid utrikesministeriet 1974 och har arbetat vid de finländska representationerna i Lagos, Göteborg, Belgrad och Kuwait. Vid ministeriet har Kaikkonen innehaft olika uppdrag vid ekonomibyrån och på handelspolitiska avdelningen, administrativa avdelningen och rättsavdelningen.

Statsrådet beslutade vid sitt sammanträde torsdagen den 25 juni att utnämna följande administrationsdirektör och biträdande avdelningschefer:

Ari Rouhe Lagstiftningsrådet Ari Rouhe till tjänsten som administrationsdirektör för viss tid den 1 september 2009-31 augusti 2014.

Rouhe blev anställd vid utrikesministeriet 1995. Vid ministeriet har Rouhe arbetat på administrativa avdelningen, där han innehaft juridiska sakkunniguppdrag och varit chef för enheten för allmän förvaltning åren 2000-2004. Sedan 2007 har Rouhe arbetat som sakkunnig för ministeriets administrativa ledning. Åren 2004-2007 var han administrationschef vid Finlands EU-representation i Bryssel.

Piritta Asunmaa Utrikesrådet Piritta Asunmaa till biträdande avdelningschef för informations- och kulturavdelningen från den 1 september 2009.

Asunmaa arbetar för närvarande vid Finlands Natorepresentation i Bryssel. Hon blev anställd vid utrikesministeriet 1992 och har arbetat vid Finlands ambassader i Paris och Washington. Vid utrikesministeriet har hon arbetat på politiska avdelningen och informations- och kulturavdelningen. Asunmaa har dessutom varit utrikesminister Tarja Halonens och utrikesminister Erkki Tuomiojas tjänstemannasekreterare 1999-2003.

Hanna Lehtinen Utrikesrådet Hanna Lehtinen till biträdande avdelningschef för östavdelningen från den 1 september 2009.

Lehtinen kom till utrikesministeriet 1983 och är för närvarande chef för enheten för regionalt samarbete på östavdelningen. Utöver östavdelningen har hon arbetat på avdelningen för Amerika och Asien, handelspolitiska avdelningen och politiska avdelningen. Inom utrikesrepresentationen har Lehtinen tjänstgjort vid de finländska beskickningarna i Bryssel och Genève. Hon har dessutom arbetat vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för yttre förbindelser.