Kunniakonsuli on Suomen kotivalo maailmalla

Nelisenkymmentä Yhdysvalloissa ja Kanadassa toimivaa Suomen kunniakonsulia vieraili Helsingissä toukokuun lopulla.

Suomen-vierailulla olivat myös kunniakonsulit Juha Mäkikalli, Andrew Bingham ja William Roy. Suomen-vierailulla olivat myös kunniakonsulit Juha Mäkikalli, Andrew Bingham ja William Roy.

Yksi kunniakonsulien tärkeimmistä tehtävistä on edelleen Suomen tekeminen tunnetuksi ulkomailla. Varsinaiset konsulitehtävät korostuvat puolestaan niissä paikoissa, joissa asuu paljon suomalaisia. Välimatkat Pohjois-Amerikassa ovat pitkiä, ja suomalaisten passinhakumatkat vievät aikaa ja rahaa. Kunniakonsulien apuun hätäpassitapauksissa voidaankin turvautua yhä enemmän.

Vierailun aikana pohdittiin, millä tavalla kunniakonsulit kyetään nykyistä tehokkaammin valjastamaan vienninedistämistyöhön omilla alueillaan ja miten Suomi kykenisi paremmin hyödyntämään heidän laajaa kontaktiverkostoaan. Yksi mahdollisuus olisi kunniakonsulien keskinäinen verkostoituminen ja hyvien kokemusten vaihto esimerkiksi verkon kautta.

Vierailuohjelmassa painotettiin Suomen ajankohtaisia sisä-, ulko- ja talouspoliittisia kysymyksiä sekä viennin ja kansainvälistymisen edistämistä. Vierailuun osallistuneille kunniakonsuleille ja heidän puolisoilleen tarjottiin myös verkostoitumismahdollisuuksia ja kulttuuriohjelmaa.

Yhdysvaltojen kunniakonsulit tapasivat Suomessa viimeksi vuonna 2003.