KPT: Valtion tuottavuusohjelmaa ei tule soveltaa kehitysyhteistyön hallintoon

Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) puheenjohtaja Nina Suomalainen on lähettänyt valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle kirjeen, jossa katsotaan, että kehitysyhteistyömäärärahoilla tapahtuvaa hallinnon vahvistamista ei tule sitoa valtion tuottavuusohjelmaan. Ministeri Kataiselle kehityspoliittiselta toimikunnalta lähetyssä kirjeessä painotetaan riittävien resurssien turvaamisen tärkeyttä kehitysyhteistyön hallinnoimiselle.

Suomen kehityspolitiikan vaikuttavuus ja tuloksellisuus voidaan taata vain riittävien kehityspolitiikan toimeenpano- ja suunnitteluresurssien avulla, muun muassa ulkoministeriössä, toimikunnan puheenjohtaja Nina Suomalainen sanoo.

Kehitysyhteistyömäärärahat tulevat tämän hallituskauden aikana kasvamaan 40 prosenttia. Julkiset kehitysyhteistyömenot ovat siten vuonna 2010 yli miljardi euroa. Ministeri Kataiselle 15.1.2008 päivätyssä kirjeessä todetaan, että kunnianhimoinen kehitysyhteistyömäärärahojen kasvu, velvoite tuottaa laadukasta tuloksellista kehitysyhteistyötä ja samaan aikaan paine vähentää niukkoja toimeenpanevia resursseja ovat kuitenkin mahdoton yhtälö.

Valtion tuottavuusohjelman tavoitteita ei siksi tulisi soveltaa kehitysyhteistyön hallinnonalaan, jossa samaan aikaan pyritään massiiviseen panosten ja tuotosten kasvuun. Kehitysyhteistyölle tulevista lisämäärärahoista osa onkin voitava käyttää hallinnon resurssien vahvistamiseen muun muassa ulkoasiainministeriössä.

Kehityspoliittinen toimikunta on  valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin. Se ohjaa Suomen kehityspoliittista työtä, arvioi kehityspolitiikan laatua ja vaikuttavuutta sekä seuraa julkisten kehitysmäärärahojen tasoa. Sen toimikausi kestää 1.10.2007–31.5.2011.

Lisätietoja: kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja Nina Suomalainen, gsm 040 533 5869, sähköposti kpt.puheenjohtaja@gmail.com.