Koukku-Ronde: Kehityspolitiikan vahva asema tärkeää Lissabonin sopimuksen jälkeenkin

Suomelle kehityskysymykset ovat vahvasti kokonaisvaltaista kehityspolitiikkaa ja osa sekä EU:n ulkoisten että sisäisten suhteiden kokonaisuutta, painotti alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde puhuessaan tiistaina Lissabonin sopimusta ja EU:n ulkosuhteita pohtineessa seminaarissa.

Unionin rakenteita mietittäessä kehityspolitiikan vahva asema on tärkeä Suomelle. "Kehityspoltiikka ei saa joutua unionin muihin ulkosuhteisiin nähden alisteiseen asemaan tai edistämään kestävän kehityksen periaatteiden kanssa yhteen sopimattomia tavoitteita", Koukku-Ronde sanoi.

Hänen mukaansa myös jatkossakin on tärkeää säilyttää itsenäinen kehityskomissaari, jolle keskitetään kaikki kehityspolitiikan ja -yhteistyön kysymykset sekä johdonmukaisuuden edistäminen. Näin yhden komissaarin vastuulla olisi kehitysyhteistyö kaikilla maantieteellisillä alueilla.

Myös kehityspoliittinen koherenssi on tärkeää, Koukku-Ronde muistutti. "Kehityskysymykset ovat erottamattomasti sidoksissa kauppa-, ilmasto-, turvallisuus- ja muihin kysymyksiin."

Suomi tukee uudistuksia tehtäessä kehitysyhteistyön hallinnon hajauttamista maatasolle ja korostaa turhien päällekkäisyyksien välttämistä.