Understöd beviljade för tv-produktioner våren 2008

Utrikesministeriets enhet för utvecklingspolitisk information har beviljat fem produktionsbolag sammanlagt 60 000 euro i understöd för tv-produktioner. Vid ansökningstidens utgång hade ministeriet mottagit totalt sjutton ansökningar från sexton olika produktionsbolag.

Sammanlagt ansökte de ursprungligen om 415 000 euro, men två av ansökningarna drogs tillbaka, gällande 42 000 euro tillsammans. 60 000 euro hade reserverats för ändamålet. Utrikesministeriet begärde utlåtanden om ansökningarna av Finlands filmstiftelses produktionsråd.

Utrikesministeriets enhet för utvecklingspolitisk information deltar i finansieringen av tv-dokumentärer som behandlar globala utvecklingsfrågor. Syftet med stödet är att befrämja produktionen av program och dokumentärer som behandlar utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete samt utöka deras synlighet på de finländska tv-kanalerna. Dessutom medger stödet att utrikesministeriet får tillgång till produktioner för eget bruk, exempelvis för att stödja global fostran i skolorna.

Enligt villkoren i ansökningsanvisningarna fästes vikt vid produktionernas innehåll och deras sätt att framföra utvecklingspolitiska och globala teman. Stöd beviljades bland annat inte för produktioner som i första hand fokuserade på kultur eller populärkultur, eller på finska personers eller finska företags verksamhet i utvecklingsländer.

Vikt fästes vid projektens budget och produktionsplaner och vid hur realistiska de var. En förutsättning för beviljande av stöd var också att projektet hade åtminstone ett preliminärt avtal med en finländsk tv-kanal.

Stöd beviljas enligt anvisningarna i huvudsak för projekt som är under produktion, och endast i undantagsfall för projekt som är i postproduktion. Produktionsplaner på idéstadiet och ospecificerade planer beviljas inte stöd.

Utgående från ansökningsomgången våren 2008 beviljas stöd till fyra projekt vilkas styrka ligger i omsorgsfull förberedelse av produktionen, produktionsteamens erfarenhet och synsätt samt realistiska planer för finansiering och distribution. De globalpedagogiska aspekterna inverkade också på bedömningen av ansökningarna.

Många av de ansökningar som fick avslag förenades av att deras produktioner inte hade förberetts tillräckligt omsorgsfullt och att deras finans- och distributionsplaner var oklara. De sökande uppmanas att förbereda sina produktioner ytterligare och om de så önskar anhålla om stöd på nytt vid följande omgång som infaller hösten 2008.

Nästa ansökningsomgång infaller på hösten.

Följande produktioner får understöd för tv-produktioner:

  • Cineparadiso: "Det var en gång en löparsoldat", 17 500 euro.
  • Illume Oy: "Överlevaren", 25 000 euro.
  • Illume Oy: "Kongoaxeln", 10 000 euro.
  • Mette Nordström: "Sri Lanka – 4 år efter tsunamin", 7 500 euro.

 

Tässä palvelussa myös