Kepa och utrikesministeriet stärkte riktlinjerna för sitt samarbete

Heidi Hautala, Marjatta Rasi allekirjoittavat Kepan ja UM:n kumppanuussopimuksen Utrikesministeriet och Serivecentralen för utvecklingssamarbetet Kepa undertecknade i tisdags ett finansieringavtal för åren 2007—2009 och samtidigt också ett partnerskapsavtal för hur utvecklingssamarbetsprogrammet skall förverkligas.

Avtalet undertecknades av understatssekreterare Marjatta Rasi, som ansvarar för utrikesministeriets utvecklingspolitik, och Kepas ordförande Heidi Hautala. Värdet på det treåriga finansieringsavtalet är över 15 miljoner euro.

“Att fortsätta partnerskapsavtalen är ingen självklarhet för utrikesministeriet, utan grunden för avtalen övervägs grundligt med jämna mellanrum. Kepa har djupa rötter i utvecklingssamarbetet och dess arbete stöder Finlands offentliga samarbete på ett bra sätt. Kepa är en etablerad partner för utrikesministeriet och vi har gjort mycket nyttigt samarbete. Vi har också kunnat diskutera saker öppet med Kepa, så som man bör kunna med en partner”, konstaterade understatssekreterare Rasi. 

De nu undertecknade finansieringsavtalet och partnerskapsavtalet kompletterar varandra. “Partnerskapsavtalet är i kraft tills vidare, finansieringsavtalet är gjort för tre år. Utrikesministeriet hoppas att Kepa speciellt skall verka för att öka medborgarorganisationernas kunnande samt som en initiativtagare i civilsamhället. Vi hoppas att Kepa svarar på organisationsfältets behov av utbildning och av att aktivera organisationernas arbete. Kepas roll är speciellt viktig inom globalfostran och utvecklingskommunikationen”, sade Leo Olasvirta, som är chef för enheten för medborgarorganisationer.

Kepa rf är takorganisation för över 260 finländska medborgarorganisationer samt en samarbets-, intressebevaknings- och serviceorganisation för de finländska organisationer som är intresserade av utvecklingssamarbete. Kepa verkar som de finländska organisationernas och medborgarsamhällets språkrör genom att föra kampanjer för den globala rättvisan. Kepa har verksamhet i fem utvecklingsländer. De lokala byråerna ger information och service åt Kepas medlemsorganisationer.

I Kepas verksamhet är det viktigt att arbeta för att garantera organisationernas verksamhetsförutsättningar. Det här försöker man uppnå genom att stärka organisationernas projektkunnande inom utvecklingssamarbetet och inom fältet för globalfostran.

Kepa verkar också som organisationernas intressebevakare med målet att öka medborgarorganisationernas finansiering till 14 procent av utvecklingssamarbetets helhetsbudget. Ett annat mål är att föra fram medborgarorganisationernas i finansiärernas riktlinjer och regelverk. Avsikten är att öka och stärka kvaliteten på samarbetet mellan medlemsorganisationerna. Avsikten är också att erbjuda den service som behövs för de organisationer som verkar på frivillig basis.

Målet med Kepas utvecklingssamarbetsprogram är att stärka medborgarsamhället i Finland och i partnerskapsländerna för att nå hållbara utvecklingsverkningar. Programmet stöder de allmänna riktlinjerna i Finlands utvecklingspolitik samt utvecklingssamarbetets mål. Av dem är de viktigaste att minska fattigdomen, att motverka de globala miljöhoten, att främja jämställdhet, folkvälde och mänskliga rättigheter samt att arbeta för att öka den globala säkerheten och den ekonomiska interaktionen.

Outi Einola-Head