Kenyas ekonomi lider av den politiska krisen

Effekterna av Kenyas politiska kris märks i hela landet och på alla plan. Knappast någon har lämnats oberörd.

President Kibaki och finansminister Kimunya försöker upprätthålla en offentlig inställning av optimism. De ekonomiska tillväxt- och stabiliseringsmålen verkar svåra att uppnå om inte krisen upphör snart. Det ekonomiskpolitiska spelrummet är litet, vilket också gör det svårt att nå målen. Som en följd av krisen är det svårare att förutsäga de ekonomipolitiska och de andra åtgärdernas fruktbarhet.

Den politiska krisen har påverkat ekonomin på bred front och många plan. Knappast någon har lämnats oberörd av dess verkningar. Mest har Mombasa, Kisumu, Nakuru, Eldoret och Kisii med omnejd lidit av situationen, senare också Naivasha.

Prisnivån har redan börjat stiga, skatteintäkterna sjunker och shillingen har förlorat sitt värde i snabb takt. Kenyas kreditklassificering har också sjunkit. Man kan anta att regeringen blir tvungen att syna sin budget för i år eftersom den byggde på en ekonomisk tillväxtprognos på 7 procent. Det planerade, åtminstone delvis kostnadsfria, utbildningsprogrammet för andra stadiet lär hamna i vågskålen.

Mest har turismen, jordbruket och transporten lidit av krisen. Turismsektorn håller på att förlora över 100 000 arbetsplatser. Man har uppskattat att Kenyas offentliga sektor kan förlora så många som 500 000 arbetsplatser under den första hälften av året. Det motsvarar ungefär 20 procent av den offentliga sektorns arbetskraft.

Kenyanska företag har förlorat sitt transportnät i och med krisen. Till exempel fungerar transporterna västerut från Nakuru inte alls. Därmed får centrala jordbrukssektorer inte ut sina produkter på marknaden, det gäller bland annat snittblomsfarmer, mjölkproducenter och teplantager. I Mombasas hamn väntar för sin del 19 000 containers på vidaretransport, vilket är alla tiders rekord.

Hela den ekonomiska förlusten kan komma att stiga till 260 miljarder kenyanska shilling dvs 3,6 miljarder USD mätt med nuvarande kurs. Uppskattningen anses vara mycket försiktig.

Om krisen drar ut kan den ha ödesdigra följder för jordbruksproduktionen. I Kenya börjar odlingsperioden om ett par månader men gödselförråden är tomma och transporterna löper inte. Under oroligheterna har det också hänt att man har förstört skördar som varit mogna att bärgas.

Dessutom har Kenyas kris allvarliga påföljder i andra områden också. Speciellt mycket lider de länder vars transporter sker genom Kenya, så som Uganda, Rwanda, Burundi, Demokratiska Republiken Kongo och södra Sudan.

Heikki Haili, Nairobi